Τριμερής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου για τα ενεργειακά με συμμετοχή Σίσι




Επιβεβαιώνεται στην Αθήνα η πραγματοποίηση, με βασικό θέμα το ενεργειακό της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στις 9 Δεκεμβρίου, και προβάλλεται ιδιαίτερα από τον Τύπο ότι θα είναι και η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Η σύνοδος θα γίνει λίγες μέρες μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στις 4 Δεκεμβρίου, προερχόμενος από τη Λευκωσία όπου θα βρεθεί στις 3 του μήνα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι βασικό θέμα στις συναντήσεις αυτές (τόσο της τριμερούς, όσο και της μεμονωμένης επίσκεψης Κέρι στην Αθήνα) θα είναι το ενεργειακό, με «ιδιαίτερα μεγάλο», όπως αναφέρεται, το αμερικανικό ενδιαφέρον. Ακόμα, είναι γνωστό ότι η Ουάσιγκτον βλέπει θετικά τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου αλλά και Ισραήλ στο ενεργειακό, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται να υπογραμμίσει και τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι χώρες αυτές στην σταθερότητα και ασφάλεια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε μία εποχή «κρίσιμων και επικίνδυνων εξελίξεων» στη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι το ενεργειακό είναι ψηλά και στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει από σήμερα που επισκέπτεται το Ισραήλ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα, στα σχέδια των Ισραηλινών είναι η δημιουργία μια κοινής ενεργειακής αγοράς στην Ανατολική Μεσόγειο που θα περιλαμβάνει εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις εσωτερικά, έχει δρομολογήσει την εξαγωγή του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν, ενώ Λευκωσία και Τελ Αβίβ ήδη έχουν συζητήσει πως θα μπορούσαν να συνεργαστούν ώστε από κοινού ο φυσικός τους πλούτος στην κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ να διοχετευτεί μέσω αγωγών προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα-ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: