Τουρίστες από Βραζιλία, ΗΠΑ και Καναδά θέλει να φέρει στην Ελλάδα η Ελενα




Στη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά θα επικεντρωθεί η νέα καμπάνια για την προβολή του ελληνικού τουρισμού το 2016, καθώς αυτές είναι οι νέες αγορές – στόχοι για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, όπως γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει για την προσέλκυση τουριστών από τις αγορές της Κορέας, της Κίνας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Μέσης Ανατολής.

Η κ. Κουντουρά επανέλαβε την εκτίμηση ότι το 2016 θα αποτελέσει ακόμη καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, με βάση και τα μηνύματα από την έκθεση World Travel Market (WTM). Πρόσθεσε δε, ότι μέχρι το τέλος του 2015 αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου για τον κλάδο του τουρισμού, που θα αφορά και σε ξεχωριστές ρυθμίσεις για την τουριστική εκπαίδευση, που από το 2010 έχει υποβαθμιστεί.

Έκκληση για συνεργασία

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται, ώστε να ενδυναμωθεί ακόμα παραπάνω ο ελληνικός τουρισμός, η κ. Κουντουρά κάλεσε όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση να συνεχίσουν να δουλεύουν “όλοι μαζί”, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: “το 2015, με τις αφίξεις να υπολογίζονται σε 26 εκατ. τουρίστες και τα έσοδα να υπολογίζονται σε πάνω από 14,5 δισ. ευρώ, αυξημένα σημαντικά έναντι του 2015, αποδείξαμε ότι όταν δουλεύουμε όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα”.

Μάλιστα, η ίδια διευκρίνισε ότι “διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες το 2015, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα, δεν είχαμε καμία ακύρωση και μάλιστα, δρώντας με ταχύτητα, αντισταθμίσαμε τις απώλειες που βλέπαμε ότι θα έχουμε από τη μείωση έλευσης Ρώσων τουριστών στη χώρα μας, φέρνοντας τουρίστες από άλλες αγορές, όπως αυτή της Γαλλίας”.

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια επισήμανε ότι οι Ρώσοι τουρίστες επανακάμπτουν αυτή τη περίοδο και υπογράμμισε ότι το 2016 αναμένεται αύξηση αφίξεων από τη βρετανική αγορά μεγαλύτερη από αυτή που σημειώθηκε φέτος, δηλαδή άνω του 25%.

Μεταξύ άλλων, η κ. Κουντουρά επισήμανε ότι το υπουργείο δουλεύει πάνω σε ένα τετραετές πλάνο με στόχο το 2018 η Ελλάδα να εξασφαλίσει μία θέση ανάμεσα στους πέντε πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, από τους 15 που βρίσκεται σήμερα, ενώ σημείωσε ότι “στόχος μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη χώρα μας, όπως -μεταξύ άλλων- χειμερινού, θρησκευτικού και ιαματικού”.

Η νέα τουριστική πλατφόρμα cert.ghotels.gr

“Η διακριτή ποιότητα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ξενοδοχειακού τομέα απέναντι στη λεγόμενη οικονομία του διαμοιρασμού που στη πραγματικότητα είναι η παραξενοδοχεία” είπε ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε Γιώργος Τσακίρης, τονίζοντας ότι με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, όλα ανεξαιρέτως τα τουριστικά καταλύματα, εντάσσονται σε ένα σύστημα που εστιάζει στην παροχή υπηρεσιών στους χρήστες με εύκολο τρόπο και αντικειμενικά κριτήρια.

Η τουριστική αυτή πλατφόρμα, στην ιστοσελίδα cert.ghotels.gr, άνοιξε τον Ιούλιο και μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί περισσότερες από 600 επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ τονίζεται ότι αιτήσεις κατάταξης θα γίνονται δεκτές μέχρι και το 2017.

Αναφερόμενος στην πορεία της τουριστικής σεζόν, ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε ότι “το 2015, η χρονιά κλείνει μεν θετικά, όπως φαίνεται, αλλά ο στόχος πρέπει να είναι η αύξηση στις αφίξεις να δίνει αντίστοιχες αυξήσεις στα έσοδα όπως και στην απασχόληση, κάτι που δεν συνέβη”.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι τα capital controls έδωσαν τη χαριστική βολή στις περιοχές που στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό, ενώ υπογράμμισε ότι “η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού, αντί να αμβλύνεται, οξύνεται”.

Αναφέρθηκε και στον ΕΝΦΙΑ, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα “άδικο μέτρο”, κυρίως για τις ατομικές επιχειρήσεις που έχουν τα λεγόμενα “ειδικά κτήρια”, τα οποία αν και αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση στο νόμο, τυγχάνουν της ίδιας φορολογικής μεταχείρισης με τον ΕΝΦΙΑ. Η κατάσταση αυτή πλήττει περίπου 4.000 ξενοδοχεία και εκτιμάται ότι πολλές επιχειρήσεις θα κινηθούν δικαστικά. Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος το 2015, ο κ. Τσακίρης πρόσθεσε την αύξηση του ΦΠΑ.

Το “παρών” στην εκδήλωση, που έγινε με την υποστήριξη των Ενώσεων Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, έδωσε ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, Γεράσιμος Ζαχαράτος και ο νέος γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος.

Έλενα Αλεξιάδου, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: