Το «Τέλειο Μέσο» του Ρομπερτ Μέιπλθορπ




Έναν από τους πιο διάσημους και αμφιλεγόμενους φωτογράφους,τον Ρόμπερτ Μέιπλθορπ, θα τιμήσει με μια γιγαντιαία αναδρομική έκθεση το LACMA.

«RobertMapplethorpe: The Perfect Medium» είναι ο τίτλος του αφιερώματος-ύμνο στην προκλητική δουλειά του φωτογράφου από το 1960 μέχρι το 1980, που εξερευνά το πέρασμα του καλλιτέχνη από τον σοκαριστικά ακραίο ερωτισμό, στις νεκρές φύσεις και από εκεί στις φωτογραφίσεις πορτρέτων μέσα σε στούντιο και στις αυτοπροσωπογραφίες.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από τον ίδιο τον Μέιπλθορπ, ο οποίος έλεγε ότι η φωτογραφία ήταν «το τέλειο (εκφραστικό) μέσο για τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όταν όλα γίνονταν με ταχύτητα. Αν έπρεπε να γίνει κάτι, το οποίο θα χρειαζόταν δύο εβδομάδες για να το κάνω, έχανα τον ενθουσιασμό μου. Θα γινόταν “δουλειά” και θα χανόταν η αγάπη».

Στην καλλιτεχνική διαδρομή του φωτογράφου πρωταγωνιστούν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ενώ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα φωτογραφικά πορτρέτα με μοντέλα «γκλάμορους» πρόσωπα όπως ο Άντι Γουόρχολ, ο Ρίτσαρντ Γκιρ, η Σούζαν Σάραντον, η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, ο Άρνολντ Σβατσενέγκερ, η Λίζα Λιόν (η πρώτη γυναίκα πρωταθλήτρια bodybuilding) και η Πάτι Σμιθ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: