Το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ επισκέφτηκε ο Νίκος Βούτσης




Την ικανοποίηση του για το έργο που επιτελεί η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, ο οποίος, πριν ολοκληρώσει την επίσκεψη του στην Κύπρο, μετέβη στο στρατόπεδο της διοίκησης στη Μαλούντα, όπου τον υποδέχθηκε ο διοικητής, συνταγματάρχης Εμμανουήλ Θεοδώρου.

Στην αίθουσα επιχειρήσεων ο πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα της ΕΛΔΥΚ. Μιλώντας σε οπλίτες της Δύναμης, ο κ. Βούτσης τους ευχαρίστησε για το έργο τους και ευχήθηκε η παρουσία τους στην Κύπρο να είναι μόνο για τη διαφύλαξη της ειρήνης στη νήσο και στον ευρύτερο χώρο. Επίσης, τους προέτρεψε να τιμούν τους ήρωες που έπεσαν στις πολεμικές επιχειρήσεις και στην εισβολή.

Επίσης, ευχήθηκε στους οπλίτες της ΕΛΔΥΚ , όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα, «η πατρίδα να είναι σε θέση να τους προσφέρει δουλειές, ελπίδες και προσδοκίες».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων-αγνοουμένων και ξεναγήθηκε στο Στρατιωτικό Μουσείο. Στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου έγραψε: «Με συγκίνηση μεγάλη επισκεφθήκαμε τη ζώσα μνήμη και δύναμη νέων ανδρών-οπλιτών, που έχουν ταχθεί για την ασφάλεια της Κύπρου.

Στο Μουσείο είναι εικόνες, σύμβολα, ενθυμήματα, που απεικονίζουν διαχρονικά την αγάπη για την ελευθερία μέχρι και την υπέρτατη θυσία. Τιμή στους ήρωες. Έμπνευση για να αγωνιστούν για την ειρήνη και την διαφύλαξη της οι σύγχρονοι οπλίτες του στρατοπέδου».

Πριν από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής πήγε στο χώρο της ανασκαφής, όπου βρέθηκε το μεταγωγικό NORATLAS της ελληνικής Αεροπορίας, το οποίο το 1974 καταρρίφθηκε, λόγω λάθους, από φίλια πυρά. Εκτός από συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν λείψανα, τα οποία υπολογίζεται ότι ανήκουν σε 15 Έλληνες καταδρομείς. Τα λείψανα θα ταυτοποιηθούν με την μέθοδο DNA και θα δοθούν για ταφή στους συγγενείς των πεσόντων.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βούτσης ανέφερε πως αισθάνθηκε δέος, προσθέτοντας ότι ελπίζει και πιστεύει πως η θυσία των πεσόντων «θα φωτοδοτεί και θα δίνει περιεχόμενο, για να μπορούμε να σκεφτόμαστε πιο συνετά από κάθε άποψη και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και προκλήσεις που ενδεχομένως να προκύψουν».

Ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής κατέθεσε στεφάνι και στα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπου είναι θαμμένοι αγωνιστές του αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59.

A. Βικέτος, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: