“Το πολιτικό πόκερ” του Τσίπρα και η σημερινή απεργία




Για τη χειρότερη πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει από τον Ιανουάριο του 2015, που έγινε πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, κάνει λόγο το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik.

Η σημερινή γενική απεργία γίνεται κατά των μέτρων λιτότητας τα οποία υποσχέθηκε να καταργήσει και εξαιτίας της υπόσχεσής του αυτής κέρδισε την εξουσία, αλλά υποχρεώθηκε να εφαρμόσει, με αντάλλαγμα δάνειο, αναφέρει το ρωσικό δίκτυο.

Χιλιάδες Έλληνες κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στον δημόσιο τομέα, τις αυξήσεις στους φόρους και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στην πρώτη μαζική απεργία-διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο Τσίπρας κέρδισε την εξουσία δεσμευόμενος να σταματήσει τη λιτότητα και υποσχόμενος πως θα ανατρέψει κάποιους από τους βαρείς όρους που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από τους δανειστές της, την ΕΕ, την ΕΤΚ και το ΔΝΤ.

Μετά από διαπραγματεύσεις ο Τσίπρας κατέφυγε σε δημοψήφισμα, με το οποίο οι Έλληνες απέρριψαν τις σκληρές προτάσεις της Τρόικα. Ωστόσο πιεζόμενος να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και αντιμέτωπος με τελεσίγραφο, ο Τσίπρας προχώρησε σε στροφή 180ο μοιρών και δέχτηκε τις προτάσεις των δανειστών, προκαλώντας τη διάσπαση του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας προχώρησε σε πρόωρες εκλογές τις οποίες κέρδισε, χωρίς όμως να επιτύχει αυτοδυναμία και συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ωστόσο τα σκληρά μέτρα πέφτουν βαριά και η Αθήνα, υπό την πίεση καταβολής των δόσεων πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.

Κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ρωσικό δίκτυο, αναφέρουν ότι η Αθήνα αποδέχθηκε μόνο 14 από τα 48 προαπαιτούμενα την εφαρμογή των οποίων απαιτούν οι δανειστές, για το τρίτο δανειακό πρόγραμμα, ύψους 95 δισ. δολαρίων. Η δόση των 2 δισ. ευρώ που επρόκειτο να δοθεί, δεν δόθηκε, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εκπληρώσει τους στόχους.

Βασικό αγκάθι παραμένει το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων που αφορά 320.000 ανθρώπους, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Η Ελλάδα πρέπει να ανακεφαλαιοποίησει τις τράπεζές της μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να εξασφαλιστούν οι καταθέσεις που υπάρχουν σε αυτές. Διαφορετικά καταθέσεις πάνω από 110 δισ. δολαρίων θα κατασχεθούν για τη διάσωση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αν κάτι τέτοιο συμβεί πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε πτώχευση.

Ο Τσίπρας έχει συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και στο ασφαλιστικό, ακόμα και σε μεγάλες περικοπές δημοσίων δαπανών, με αντάλλαγμα την άμεση ανακούφιση του χρέους, δηλαδή τη διαγραφή μέρους του, με την πρώτη ευκαιρία, καταλήγει το ρωσικό δίκτυο.

Sputnik, Μόσχα, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: