Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε δυο ομήρους από την Κίνα και τη Νορβηγία




Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε στην τελευταία έκδοση του αγγλόφωνου διαδικτυακού περιοδικού του Dabiq ότι εκτέλεσε δύο ομήρους, έναν Κινέζο και έναν Νορβηγό και ανήρτησε φωτογραφίες που απεικονίζουν όπως υποστήριξε τις σορούς των δύο ανδρών με τον τίτλο «εκτελέστηκαν αφού τους εγκατέλειψαν τα κράτη και οι οργανώσεις των απίστων».

Στο δωδέκατο κατά σειρά τεύχος του περιοδικού και με τον τίτλο «η τύχη των δύο κρατουμένων» παρουσιάζεται ένας συνδυασμός φωτογραφιών των δύο ανδρών, στην αρχή με τα μάτια καλυμμένα και κατόπιν με τα πρόσωπά τους γεμάτα αίμα, αφού προφανώς έχουν εκτελεστεί με σφαίρες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας απέφυγε να σχολιάσει.

Τον Σεπτέμβριο η πρωθυπουργός της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ είχε δηλώσει ότι ένας Νορβηγός πολίτης κρατείτο όμηρος στη Συρία από τον Ιανουάριο και ότι πιστευόταν ότι τον είχε αιχμαλωτίσει το Ισλαμικό Κράτος.

Η ίδια είχε επισημάνει ότι η Νορβηγία δεν σκόπευε να καταβάλει λύτρα για την απελευθέρωσή του. Η Σόλμπεργκ είχε προσθέσει ότι ο άνδρας εκείνος, που ονομαζόταν Όλε Γιόχαν Γκρίμσγκαρντ- Όφσταντ σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα το νορβηγικό ΥΠΕΞ, ήταν περίπου 40 ετών και τον κρατούσαν αιχμάλωτο διάφορες οργανώσεις από τότε που τον απήγαγαν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επίσης είχε γνωστοποιήσει τον Σεπτέμβριο ότι ένας Κινέζος πολίτης φαίνεται πως κρατείτο όμηρος από το Ισλαμικό Κράτος.

Στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού Dabiq η οργάνωση είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες των δύο ανδρών, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν Νορβηγό και έναν Κινέζο, ενώ φορούσαν κίτρινες φόρμες και τους είχαν ξυρίσει τα κεφάλια.

Σε εκείνο το δημοσίευμα επισημαινόταν ότι οι κυβερνήσεις τους είχαν «εγκαταλείψει» τους ομήρους, ωστόσο οι κρατούμενοι ήταν «προς πώληση» και η καταβολή λύτρων θα εξασφάλιζε την απελευθέρωσή τους.

Έκανε δε λόγο για τον Κινέζο Φαν Τζινγκούι, έναν 50χρονο σύμβουλο από το Πεκίνο και τον Γκρίμσγκαρντ- Όφσταντ, ένα υποψήφιο για μάστερ στις πολιτικές επιστήμες που είχε γεννηθεί το 1967.

Στο τελευταίο τεύχος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο, την ημερομηνία ή την περιοχή όπου εκτελέστηκαν οι δύο άνδρες.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: