Το φθηνό χρήμα εκτίναξε την αξία των συγχωνεύσεων εταιρειών στο 1,2 τρισ. δολάρια




Η μεγάλη ποσότητα φθηνού χρήματος χρηματοδοτεί την μεγαλύτερη άνθηση μεγάλων συγχωνεύσεων και εξαγορών από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, παρουσιάζοντας αύξηση 89% στο 9μηνο σε σχέση με πέρσι.

Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι οι εσπευσμένοι εταιρικοί γάμοι που φαίνονται επιτυχείς αρχικά και σε καλή οικονομική συγκυρία μπορεί να καταλήξουν με σημαντικά χρέη.

Οι εταιρείες έχουν ήδη πραγματοποιήσει 45 εξαγορές και συγχωνεύσεις, αξίας πέρα των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων (9 δισ. ευρώ) η κάθε μια στους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Οι συγχωνεύσεις ανέρχονται συνολικά στο 1,2 τρισεκατομμύριο δολάρια – αύξηση 89% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer, η κατασκευάστρια εταιρεία του Viagra, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή της να εξαγοράσει την Allergan, η οποία κατασκευάζει τα μπότοξ (Botox), και έχει χρηματιστηριακή αξία άνω των 110 δισ. δολαρίων.

“Υπάρχει ένα τεράστιο ποσό ρευστών διαθεσίμων και τα επιτόκια είναι εξαιρετικά χαμηλά με τα δάνεια να παρέχονται με καλούς όρους”, σημείωσε ο Tangi Le Liboux, αναλυτής στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβουλών Aurel BGC με έδρα το Παρίσι.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – ΠΑΡΙΣΙ 1/11/2015 16:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: