Τι κρύβει και τι φοβάται ο Αλέξης; Γιατί αντιδρούν τα κόμματα;




Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμέσως μετά την ενημέρωση για το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Εκφράζουν την πρόθεσή τους να λάβουν μέρος στη συνάντηση που αιτήθηκε ο κ. Τσίπρας, αλλά υπογραμμίζουν ωστόσο σε όλους τους τόνους στον πρωθυπουργό ότι δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξή τους.

Δεν μπορούν να ξεχάσουν τα πέντε χρόνια σκληρής κριτικής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και το σύνθημα των πρόσφατων εκλογών, «στις 20 τους τελειώνουμε», να αντηχεί ακόμη στα αυτιά των επιτελών τους. Ετσι, είναι τουλάχιστον λογικό ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχθηκαν την είδηση με μεγάλη επιφύλαξη.

Οπως είναι γνωστό, το προσφυγικό και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα είναι τα δύο κρίσιμα θέματα που θα τεθούν στην ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Φαίνεται ότι αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες να πείσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τα νέα μέτα, η οποία στην κυριολεξία βράζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, δέκα τουλάχιστον φιλοκυβερνητικοί βουλευτές αρνούνται να δώσουν ψήφο σε νομοσχέδια που θα αφορούν την “ασφαλιστική μεταρρύθμιση”, καθώς πίσω από τις λέξεις κρύβονται και άλλες μειώσεις των συντάξεων.

Η Νέα Δημοκρατία τηρεί στάση αναμονής μέχρι την επίσημη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι αναζητά συνενόχους, το Ποτάμι δήλωσε ότι θα προσέλθει στο Συμβούλιο αλλά δεν θα δεσμευτεί, ενώ το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι δεν θα πάρει μέρος σε έναν διάλογο-παρωδία.

Συνεργάτες του νέου μεταβατικού προέδρου της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη εξηγούν ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί έτσι και αλλιώς και από εκεί και πέρα οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό θα γίνει αντικείμενο συζήτησης μέσα στο κόμμα και θα ενημερωθεί η ΚΟ.

Προσθέτουν ότι στην ΚΟ δεν υπήρξε θετικό κλίμα για συναίνεση από την πλευρά της ΝΔ. Αναρωτιούνται μάλιστα στελέχη στη Συγγρού γιατί ο πρωθυπουργός ζητάει σύγκληση συμβουλίου την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αρχηγό με πηγές της κυβέρνησης να επισημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας υπολόγιζε ότι θα είχε εκλεγεί μέχρι την Κυριακή ο αρχηγός της ΝΔ ώστε την Τρίτη να κάνει το συμβούλιο.

Τουλάχιστον άκομψη και αντιθεσμική χαρακτηρίζουν στη ΝΔ το γεγονός ότι έμαθαν από τα μέσα ενημέρωσης την πρόταση Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείχνει εξόχως ενοχλημένο.

Σημειώνουν ότι αγνοούν παντελώς την ατζέντα της συνάντησης αυτής που ζητάει ο κ. Τσίπρας ενώ προσθέτουν ότι κατά βάση η ΝΔ ήταν πάντα ανοιχτή για συναίνεση σε θέματα εθνικά.

Στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν την πρόσκληση του ΠτΔ, σύμφωνα όμως με συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, το κόμμα δεν θα γίνει συνένοχος σε περικοπή συντάξεων θεωρώντας ότι σε αυτά τα θέματα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο Facebook τονίζει ότι “τα δανεικά τέλος” και ότι στη σύσκεψη των αρχηγών που θα συγκαλέσει ο ΠτΔ ο ίδιος θα πάει χωρίς ψευδαισθήσεις καθώς ο πρωθυπουργός έχει πρόθεση να συμφωνηθεί το πλαίσιο με τον ίδιο να βάζει το περιεχόμενο, κάτι που όπως λέει ο επικεφαλής του Ποταμιού, δεν είναι αποδεκτό.

Ξεκάθαρα αρνητικό με τη συμμετοχή του στη σύσκεψη των αρχηγών είναι το ΚΚΕ και την χαρακτηρίζει “διάλογο – παρωδία” που “έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα”.

Ο Βασίλης Λεβέντης μιλώντας το πρωί στο MEGA είπε ότι δεν συμφωνεί με τις περικοπές στο ασφαλιστικό και ότι αν θεωρούν συναίνεση ο,τι βγάζουν να το ψηφίζει η Ένωση Κεντρώων τότε αυτό δεν λέγεται συναίνεση αλλά φασισμός.

Αντιδράσεις προκύπτουν και από τους υποψήφιους προέδρους της ΝΔ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Σκάι είπε ότι το αίτημα «αποτελεί προσπάθεια του κ. Τσιπρα να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ και όχι να βρει συναίνεση για τη χώρα», έκανε λόγο για «πονηριά» του κ. Τσίπρα, «καθώς γνωρίζει τα όρια της εντολής του κ. Πλακιωτάκη» ενώ γνωστοποίησε ότι ζήτησε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων υπό τον κ. Πλακιωτάκη, «προκειμένου να συζητηθεί η συμμετοχή του κόμματος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και αν κρίνεται απαραίτητη η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος».

Σε έντονο τόνο ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζητά να μην συμμετάσχει η ΝΔ σε καμία πολιτική συνεννόηση με την κυβέρνηση πριν εκλεγεί ο νέος αρχηγός της. Επισημαίνει δε με νόημα ότι «η ΝΔ θα προσέλθει στη συζήτηση δια του κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να πάρει κάποια απόφαση για το κόμμα. Μέχρι να εκλέξει επόμενο αρχηγό η ΝΔ τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Σε γραπτή δήλωσή του δε αναφέρει ότι « ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και αναρωτιέται «τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης όταν γνωρίζει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές».

Προσθέτει ακόμη ότι «αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού να ψάξει αλλού. Αν ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τότε βεβαίως είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε. Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές».

ΠΑΣΟΚ: Προσχηματικός ο διάλογος. Αναζητά «συνενόχους»

Από το βήμα της ημερίδας του ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απάντησε στην πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο λέγοντας ότι γίνεται για προσχηματικούς λόγους.

«Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε τώρα να μιλήσει για διάλογο. Τώρα που η κρίση και τα αδιέξοδα της κυβέρνησής του είναι σε όλους ορατά. Ο διάλογος που ζητά είναι προσχηματικός. Αναζητά “συνενόχους”, συνυπεύθυνους στις προειλημμένες καταστροφικές αποφάσεις του», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Προσέθεσε ότι η εισήγηση του κ. Κατρούγκαλου στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποκαλυπτική και πώς η κυβέρνηση της «δήθεν» Αριστεράς αποδομεί και διαλύει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. «Τον Ιούνιο του 2011 στους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα ο κ. Κατρούγκαλος έλεγε ότι “φυσάει ένα αεράκι που θα διώξει τα σύννεφα του μνημονίου”. Όμως επί ημερών τους έγινε τυφώνας και παρασύρει τα πάντα. Τώρα ως υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ακολουθεί πειθήνια τις εντολές της τρόικας», είπε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Δεν θα βρείτε στο ΠΑΣΟΚ συνενόχους».

Εξέφρασε δε την πλήρη διαφωνία με τις προτάσεις που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας, όπως είπε, «να μην ισχύει η διαρροή των προηγούμενων ημερών για φαλκίδευση της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση». Η κ. Γεννηματά υπερασπίστηκε την πολιτική «κοινωνικής προστασίας» που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ από το 1981 παραδεχόμενη ωστόσο ότι έγιναν λάθη.

Επέκρινε έντονα τη κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί και προειδοποίησε «να μη διανοηθεί να αλλάξει το νόμο ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας από τα δημόσια έσοδα Υδρογονανθράκων».

Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη να προχωρήσει το Εθνικό Σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, στην βάση του νέου παραγωγικού μοντέλου που χρειάζεται η χώρα. Και η δεύτερη να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για προστασία και ασφάλεια για τις σημερινές και τις ερχόμενες γενιές.

ΚΚΕ: Δεν θα πάρουμε μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία

«Η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του..

Και συνεχίζει: «Επίσης, η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της βουλής.

Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους» καταλήγει.

http://mignatiou.com/2015/11/simvoulio-politikon-archigon-zita-tora-o-alexis-tsipras/

http://mignatiou.com/2015/11/kke-kamia-sinenesi-me-tin-kivernisi-ochi-se-dialogo-parodia/

http://mignatiou.com/2015/11/potami-tha-pame-sto-simvoulio-archigon-den-tha-stirixoume-tin-kivernisi/

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mega, Εθνος και Πρώτο Θέμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: