Αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες για λαθρεμπόριο ISIS-Τουρκίας, φωνάζει ο Ταγίπ




Αυτοί που λένε ότι παίρνουμε πετρέλαιο από τον ISIS είναι υποχρεωμένοι να το αποδείξουν διαφορετικά είναι συκοφάντες, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπονοώντας τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αλήθεια βέβαια είναι μία: ότι ο γιος του Ερντογάν εμπλέκεται σ’ αυτήν την παράνομη αγοραπωλησία, όπως υποστηρίζουν πολύ σωστά οι Ρώσοι.

Μιλώντας σε συνάντησή του με τους κοινοτάρχες της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι κανείς δεν μπορεί να συκοφαντεί την Τουρκία με αυτό τον τρόπο. Ανέφερε ότι το πετρέλαιό του ο ISIS το πουλά στον Άσαντ. «Συζητάτε αυτά με με τον Άσαντ τον οποίο στηρίζετε. Τα χρήματα τα παίρνει από αυτούς. Και η πηγή της χρηματοδότησης είναι γνωστή», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι καμιά άλλη χώρα δεν πολεμά τον ISIS όπως η Τουρκία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αναγνώρισε τους τζιχαντιστές ως τρομοκρατική οργάνωση από το 2005 με το παλιό τους όνομα, και μετά το 2013 τους αναγνώρισε με το νέο τους όνομα. «Η στάση της χώρας μας είναι καθαρή», ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία είναι η χώρα που είχε την μεγαλύτερη ζημιά σε αυτό το θέμα, λέγοντας ότι οι πόλεις Νίγντε, Ούρφα, Ντιγιάρμπακιρ και Γκαζιάντεπ  ήταν θύματα επιθέσεων του ISIS.

«Μέχρι σήμερα χάσαμε 140 πολίτες μας και εφτά στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας μας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι από το 2011 συνελήφθηκαν 3 χιλιάδες άτομα και 800 τέθηκαν υπό κράτηση. Σε 27 χιλιάδες άτομα δεν επιτράπηκε η είσοδος στην Τουρκία. Το 2014 κατάσχεσαν 79 εκατομμύρια λίτρα υγρών καυσίμων εμποδίζοντας το παράνομο εμπόδιο καυσίμων που είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι στην περιοχή Μπαϊρμπουτσάκ δεν υπάρχει ISIS. «Ας μην κοροϊδεύουν ούτε εμάς ούτε τον κόσμο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα των βομβαρδισμών στην περιοχή αυτή ήταν να σκοτωθούν πάνω από 300 Τουρκομάνοι τον τελευταίο ένα με ενάμισι μήνα. Όπως είπε αυτό που προσπαθούν είναι να συρρικνώσουν τους Τουρκομάνους στα σύνορα της Τουρκίας.

Για τα φορτηγά που βομβαρδίστηκαν εντός της Συρίας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι χθες κάηκαν δύο φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν εφτά. «Τώρα τι λένε γι αυτά στον κόσμο; Λέμε εμείς πολεμούμε τον ISIS. Να μας συγχωρέσουν αλλά δεν πολεμάτε με τον ISIS. Εσείς για να εκκενώσετε το βόρειο μέρος της Λαττάκειας χέρι με χέρι με το συριακό καθεστώς σκοτώνετε τους Τουρκομάνους αδελφούς μας, σκοτώνετε Σύριους πολίτες», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για τη δήλωση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Τουρκία ισλαμοποιείται ο Τούρκος Πρόεδρος διερωτήθηκε πως μπορεί να λέει κάτι τέτοιο. «Το 99% της χώρας είναι μουσουλμάνοι. Εγώ μπορώ να σηκωθώ και να πω η Ρωσία χριστιανικοποιείται;», διερωτήθηκε.

Για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αν γινόταν και σήμερα η ίδια παραβίαση η Τουρκία θα την αντιμετώπιζε με τον ίδιο τρόπο. Όπως είπε γι αυτό το θέμα δεν είναι η χώρα η οποία ήταν θύμα παραβίασης αλλά η χώρα που έκανε την παραβίαση που πρέπει να ανακριθεί και να λάβει μέτρα ώστε να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιου επεισοδίου.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: