Τα βρετανικά αιτήματα για παραμονή στην ΕΕ θέτει ο Ντέιβιντ Κάμερον




Επιστολή με τα βρετανικά αιτήματα θα αποστείλει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να παραμείνει η χώρα του μέλος της ΕΕ.

Η επιστολή Κάμερον προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξηγεί τους τέσσερις κύριους στόχους του Βρετανού πρωθυπουργού που είναι οι εγγυήσεις δίκαιας μεταχείρισης για μη-μέλη της ΕΕ, η μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, η εξαίρεση από την αρχή της διαρκώς στενότερης ένωσης της Ευρώπης και λύση στην παραβίαση της ελευθερίας μετακίνησης.

Ο Βρετανός ηγέτης έχει πει ότι προτιμά να μείνει σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ, αλλά μπορεί να υποστηρίξει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ομάδα των 28 κρατών αν δεν συμφωνήσουν στις απαιτήσεις του οι άλλοι ηγέτες.
“Η ΕΕ έχει ιστορικό επιτυχίας στην επίλυση των δύσκολων προβλημάτων. Μπορεί να λύσει και αυτό. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να το κάνουμε,” αναμένεται να πει στην επιστολή του.

Το γράμμα θα αποτελέσει την αρχή της επανδιαπραγματευτικής περιόδου μεταξύ των δύο πλευρών πριν το συμβούλιο κορυφής τον Δεκέμβριο, όπου οι ηγέτες χωρών της ΕΕ θα συσκεφθούν πάνω στις λεπτομέρειες των απαιτήσεων της Βρετανίας. Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα, για το να θα πρέπει να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ, μέχρι το τέλος του 2017. Σε γενικές γραμμές όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών προτιμά να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ.

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: