Τα σημάδια της κρίσης-σήψης υπήρξαν εδώ και 10 χρόνια… Τα αναγνωρίσαμε;




Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου”

Τα σημάδια υπήρξαν εδώ και 10 χρόνια. Οι πολίτες τα είδαν; Τα αναγνώρισαν; Τα αποδέχτηκαν; Ή μήπως ήταν αποκοιμισμένοι χορεύοντας πάνω στα μπαρ από την τεχνητή ευημερία εκείνης της περιόδου;

Τα παρακάτω δύο αποσπασματικά κείμενα είχαν δημοσιευθεί το 2006 και το 2007 σε επαρχιακή εφημερίδα των Ιωαννίνων (Πρωϊνός Λόγος Ιωαννίνων) και σε ένα φιλελεύθερο ιστολόγιο της Αθήνας (e-rooster). Ίσως είναι επίκαιρα. Ίσως όχι. Οι αναγνώστες-πολίτες-φορολογούμενοι-γονείς-ψηφοφόροι ας κρίνουν.

(2006 – Πρωϊνός Λόγος Ιωαννίνων): Η Αναγέννηση στην Ευρώπη διήρκησε μεταξύ 14ου και 16ου αιώνα. Η πρόοδος σε επιστήμες και τέχνες ήταν δραματική κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων. Μία ξενάγηση σε οποιοδήποτε Μουσείο Τεχνολογίας της Ευρώπης (π.χ. Μουσείο Τεχνολογίας του Μιλάνου) μπορεί να σας πείσει. Εκεί θα αντιληφθεί κανείς το πόσο καθυστερημένη υπήρξε η χώρα μας σε όλους τους τομείς.

Η χώρα μας καθόλη αυτή τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης ήταν υπό το ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κανένα από αυτά τα Ευρωπαϊκά επιτεύγματα δεν γνώριζαν οι ραγιάδες. Από τη δημιουργία του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος το 1822 (Σύνταγμα της Επιδαύρου), ουσιαστικά η χώρα μας δεν έχει γευθεί ακόμη αυτή την περίοδο της Αναγέννησης καθώς ακολούθησαν οι Εθνικές παλινωδίες: ο χαμένος Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, η πτώχευση του Τρικούπη, ο Α’ και Β’ Βαλκανικός πόλεμος, ο Α’ και Β’ Παγκόσμιος, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο εμφύλιος πόλεμος, οι δικτατορίες του Μεταξά και του Παπαδόπουλου…

Όλα αυτά τα γεγονότα ουσιαστικά δεν έδωσαν τη δυνατότητα στον Ελληνικό λαό να αντιληφθεί τις δραματικές κοινωνικές, επιστημονικές, τεχνολογικές, οικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι αλλαγές αυτές στην Αναγέννηση δεν έγιναν από τη μία μέρα στην άλλη. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις οι οποίες προκλήθηκαν εξαιτίας ακραίων συντηρητικών, οπισοδρομικών και μεσαιωνικών αντιλήψεων που ήθελαν να κρατήσουν το Ευρωπαϊκό πνεύμα δέσμιο και ανελεύθερο. Αντιδράσεις που είτε σχετίζονταν με τον ακραίο δεξιό συντηρητισμό, είτε σχετίζονταν με τις οπισοδρομικές μεσαιωνικού τύπου αντιλήψεις της ακραίας Αριστεράς.

(…) Ως πότε ο Ελληνικός λαός θα υπομένει ως ραγιάς αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα που του έχουν επιβάλει οι Φεουδάρχες του; Η πολιτική σκηνή της χώρας καθημερινά παίρνει τον κατήφορο. Η κοινωνία έχει παραδοθεί έρμαιη στα χέρια κάποιων πολιτικών, δεξιών και αριστερών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από φεουδαρχικό, συντηρητικό και παλαιοκομματικό τρόπο σκέψης. Ο κίνδυνος να στραφεί η Ελληνική κοινωνία μαζικά σε ακραίες δεξιές και αριστερές θέσεις είναι μεγάλος. Οι επόμενες Βουλευτικές εκλογές θα είναι οι πιο κρίσιμες μετά την μεταπολίτευση.(…)

Οι νέοι χρειάζονται την ελπίδα ότι κάποτε η Ευρωπαϊκή Αναγέννηση θα έρθει και στη χώρα μας. Αναγέννηση φιλελεύθερη, Ευρωπαϊκή, πολιτική, ιδεολογική, επιστημονική, οικονομική και πολιτιστική.

(2007 – erooster): Πέραν της πραγματικής οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας, η Φινλανδία εκτός από τους πολύ καλούς οικονομικούς-αναπτυξιακούς δείκτες που έχει να επιδείξει, φημίζεται και για δύο πολύ μακάβριους κοινωνικούς δείκτες, οι οποίοι ουσιαστικά αντικατροπτίζουν το κρατικοσοσιαλιστικό μοντέλο που είχε εφαρμοσθεί στη χώρα για πολλές δεκαετίες: οι Φιλανδοί βρίσκονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αριθμό αλκοολικών και αριθμό αυτοκτονιών. Ελπίζω αυτοί οι δείκτες να μην περιλαμβάνονται στο πολιτικό πρόγραμμα…»

(ΣΣ. Το κείμενο αναφερόταν στο πολιτικό πρόγραμμα ενός κόμματος εκείνη την περίοδο. Μικρή σημασία έχει πια σήμερα. Αργά πια).

ΥΓ. (ΣΣ. Με την κρίση όλοι θα γνωριστούμε καλύτερα: http://mignatiou.com/2015/11/me-tin-krisi-oli-tha-gnoristoume-kalitera/)

* Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: