Τα παρακάλια μας για την ποσοτική χαλάρωση…




Της ΑΝΝΑΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Πριν μερικές μέρες ακούσαμε τον Υπουργό (Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη) να μιλά το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης και το κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία εμπίπτει ή όχι στο πρόγραμμα στήριξης που είχε ανακοινώσει προ μηνών ο κ. Μάριο Ντραγκι.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών, ανάφερε ότι θα έπρεπε να δικαιούνται χώρες μέλη της ευρωζώνης που είναι επιτυχημένες στις μνημονιακές υποχρεώσεις τους, μερίδιο από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, λαμβάνοντας υπόψη τη επικείμενη έξοδο της χώρας μας από το μνημόνιο.

Ας κάνουμε όμως μια αναδρομή στους τελευταίους εννιά μήνες..

Τον Μάρτιο του 2015, έγινε άτυπο συμβούλιο της ΕΚΤ στη Κύπρο, με τον κ. Ντράγκι να μας επαινεί για τις προσπάθειες μας σαν οικονομία να ανακάμψουμε, να υμνεί την επιβολή του πλαισίου αφερεγγυότητας για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να μας υπόσχεται ότι, αν συναινέσουμε στην εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, και καταφέρουμε θετική αξιολόγηση τον Ιούνιο του 2015, θα πάρουμε αντάλλαγμα 500εκατομμύρια από την διατυμπανισμένη ποσοτική χαλάρωση του ενός τρις ευρώ.

Δύο ήταν τα κριτήρια τότε για την Κύπρο όπως είδαν το φως της δημοσιότητας: να πετύχει θετική αξιολόγηση μετά την ψήφιση του νόμου των εκποιήσεων και να αρθούν όλοι οι τραπεζικοί περιορισμοί. Αυτά έγιναν. Τι άλλαξε από τότε και δεν εμπίπτουμε σε ποσοτική χαλάρωση;
Ο λόγος που δεν μπορούμε να πάρουμε άλλη ποσοτική χαλάρωση είναι απλός..

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να συμβάλει μέχρι 33% του ΑΕΠ της κάθε οικονομίας της ευρωζώνης, δηλαδή να διατηρεί κρατικά ομόλογα των χωρών μέχρι αυτό το βαθμό. Για την Κύπρο αυτό θα σήμαινε περίπου γύρω στα 6.2δις ευρώ, αφού το συνολικό ΑΕΠ της χώρας μας είναι γύρω στα 18.5δις και μειώνεται συνεχώς λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας. Κατ’ επέκταση η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρεί όλο και λιγότερο ποσοστό σε κρατικά ομόλογα της χώρας μας.

Για αυτά τα 6.2δις είχαμε ήδη πάρει 5.7δις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, χρήματα που αντλούνται από την ΕΚΤ και πλέον έχουμε εκπληρώσει την αξιολόγηση που θα μας έδινε 500 εκατομμύρια δόση. Συνεπώς, δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα, πέρα από τα ευχολόγια της κυβέρνησης για την θετική πορεία και την αξιοπιστία που προδίδεται στην οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης.

Η Κύπρος, έλεγε ο Τύπος, δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και για αυτό τον λόγο δεν μπορεί να πάρει ποσοτική χαλάρωση. Που διοχετεύτηκαν κ. Υπουργέ αυτά τα χρήματα των 6.2δις; Τι έλεγε τότε ο κ. Ντράγκι και τι υποσχόταν; Γιατί λέγατε τον Ιούνιο του 2015 ότι ανοίγει ο δρόμος για ποσοτική χαλάρωση και ότι η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει Κυπριακά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά;

Δώσαμε 1.5δις στον προβληματικό Συνεργατισμό για να σταθεί στα πόδια του και δεν τα καταφέραμε, εγγυηθήκαμε 2.9δις τα τραπεζικά ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου δήθεν για υποστήριξη της πληρωμής του ELA, ενώ υπήρχαν εγγυήσεις από την ΛΑΙΚΗ για 20δις έναντι των αρχικών 9.5δις, με τα υπόλοιπα πληρώσαμε ομόλογα δημοσίου που έληγαν σε αυτά τα δύο χρόνια και συντηρήσαμε ένα δημόσιο τομέα που θα έπρεπε μέχρι σήμερα να μεταρρυθμιστεί.

Ας ήσασταν πιο συνετοί στην διαχείριση αυτού του χρήματος, ας βλέπατε λίγο πιο μπροστά από όσα σας έμαθαν οι κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες, ας καταλαβαίνατε νωρίτερα την μεγάλη ανάγκη της οικονομίας για ρευστότητα που κατέληγε στα αμπάρια των τραπεζών..

Το mea culpa δεν είναι αρκετό πλέον για εσάς..

  • Η Άννα Θεολόγου είναι Οικονομολόγος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: