Στο τραπέζι ιδέες για θέματα διακυβέρνησης από Αναστασιάδη και Ακιντζί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ιδέες για θέματα διακυβέρνησης κι άλλων συναφών ζητημάτων συζήτησαν χθες σε πολύωρη συνάντησή τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, αγγίζοντας και το θέμα της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Συζήτησαν, επίσης, θέματα που απορρέουν από τη θέση της τουρκικής πλευράς για διασφάλιση της πλειοψηφίας πληθυσμού στα συνιστώντα κρατίδια. Θέση, που δεν αποδέχεται η ε/κ πλευρά επικαλούμενη και το κοινοτικό κεκτημένο.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η συζήτηση, παρά τις όποιες διαφωνίες, διεξήχθη σε καλό κλίμα ενώ και αυτή τη φορά δεν πραγματοποιήθηκε κατ΄ιδίαν συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί. Οι συζητήσεις διεξήγοντο σε μια σύνθεση των έξι ( Αναστασιάδης, Ακιντζί, Μαυρογιάννης, Ναμί, Άιντα και Μπάντεχαϊμ) ενώ στο τέλος συμμετείχαν και οι δυο διαπραγματευτικές ομάδες.

Η συζήτηση αυτών των θεμάτων, που δεν θα περιλαμβάνει πάλι το περιουσιακό,  θα συνεχισθεί και τη Δευτέρα το απόγευμα στην προτελευταία συνάντηση πριν την ολοκλήρωση της φάσης των εντατικών συζητήσεων. Αν και ο στόχος είναι με αυτό το ρυθμό να συνεχιστούν οι συζητήσεις το Δεκέμβριο, το πρόγραμμα, τουλάχιστον του Προέδρου Αναστασιάδη, δεν επιτρέπει τούτο. Ο Πρόεδρος θα μεταβεί, μεταξύ άλλων,  σε Παρίσι, Αθήνα, Ουκρανία ενώ αναμένονται διαδοχικά στο νησί οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, ΗΠΑ και Κίνας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφοντας από τη συνάντηση στο προεδρικό έκανε λόγο για παραγωγική συζήτηση, αναφέρθηκε σε πρόοδο σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει δρόμος να διανυθεί ακόμα. Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέος γύρος εντατικών διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος είπε «να το ξεκαθαρίσω: υπάρχει μιας συνεχής διαπραγμάτευση. Τη Δευτέρα θα καθορίσουμε πόσες συναντήσεις θα γίνουν το Δεκέμβριο. Έχω ένα βεβαρημένο πρόγραμμα και έρχονται και Χριστούγεννα και θα συνεχίσουμε κατά αυτό το ρυθμό, τον εντατικό ρυθμό προκειμένου να ολοκληρώσουμε εξαντλητικά το σύνολο των θεμάτων και να δούμε τι εναπομένει και πώς θα προχωρήσουμε. Η επιθυμία μας είναι να καταλήξουμε βεβαίως σε μια λύση όπως την έχουμε αναφέρει κατ’ επανάληψη, βιώσιμη, λειτουργική που να ενώνει και το λαό, να ενώνει και τους θεσμούς κλπ».

Στην αντίπερα όχθη, ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Ακσιάμ επανέλαβε πως στόχος είναι να υπάρξει λύση μέχρι το Μάιο και πριν από τις βουλευτικές εκλογές του στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είπε δε ότι διένυσαν μεγάλη απόσταση. Σημειώνοντας  ότι σε αυτή τη διαδικασία έχει την πλήρη στήριξη της Τουρκίας είπε πως «συνεχώς διαβουλευόμαστε και  έγιναν σημαντικοί συμβιβασμοί». Ο κ. Ακιντζί είπε πως  η οριστική λύση του προβλήματος θα γίνει με αμοιβαία κατανόηση και διαπραγματεύσεις χωρίς όρους. Εξήγησε πως στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να επιτευχθεί μια λύση η οποία «να είναι κατάλληλη».

«Η λύση είναι μια διζωνική, δικοινοντική ομοσπονδία. Εάν οι Ε/Κ θέλουν ένα κράτος στο οποίο εκείνοι να είναι η πλειοψηφία και εμείς η μειοψηφία, εμείς δεν αποδεχόμαστε. Εάν εμείς πούμε ότι θέλουμε δύο ανεξάρτητα κράτη και ίδρυση συνομοσπονδίας, αυτή τη φορά δεν θα δεχτούν εκείνοι. Το μόνο σενάριο το οποίο είναι αποδεκτό είναι μια δικοινονική, διζωνική ομοσπονδία την οποία να στηρίζουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η διεθνής κοινότητα. Αυτό που είναι πραγματοποιήσιμο είναι και το δυνατόν. Διαφορετικά μόνο θα ονειρευόμαστε”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί. Ανέφερε πως σε περίπτωση συμφωνίας «θα ανοίξει μια πόρτα νέου διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Και αυτό επίσης θα ανοίξει το δρόμο για πιο γρήγορη πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας».

Ο Μουσταφά Ακιντζί παρουσίασε μια εικόνα ότι σημειώθηκαν σημαντικά βήματα. Είπε πως στα οδοφράγματα δεν απαιτούνται έγγραφα( δεν ισχύει τούτο), οι συχνότητες των ραδιοφώνων δεν μπερδεύονται και ότι συμφώνησαν το άνοιγμα δύο νέων οδοφραγμάτων ανατολικά και δυτικά. «Ιδρύσαμε δύο επιτροπές, μία για φυλετική ισότητα και μία για πολιτιστικά. Για τους αγνοουμένους υπάρχουν εργασίες εκταφής σε 30 σημεία», ανέφερε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: