Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία μια πολιτική μετάβαση στη Συρία




Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησαν σήμερα, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, που θα περιλαμβάνει και συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Στην 35λεπτη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση μιας λύσης στη σύρραξη, η οποία έχει καταστεί ακόμη πιο πιεστική μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, το βράδυ της Παρασκευής.

“Οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, της οποίας θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, καθώς και μια εκεχειρία”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλουν όλες οι χώρες για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνοντας τη σημασία που έχουν οι στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στη Συρία που επικεντρώνονται σε αυτήν την οργάνωση.

Ωστόσο, ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσάκοφ, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον όσον αφορά την “τακτική” που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν “στρατηγικούς στόχους που συνδέονται με τον αγώνα εναντίον του ΙΚ και αυτοί (οι στόχοι) είναι κοντά ο ένας στον άλλο, όμως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις στη στρατηγική”, είπε ο Ουσάκοφ στους δημοσιογράφους.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, Αντάλεια, Turkey

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν σήμερα ανεπίσημη συνομιλία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που πραγματοποιείται στην Τουρκία, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση.

Οι εικόνες αυτές, που τραβήχτηκαν σ’ ένα διάλειμμα της συνόδου, δείχνουν τους δύο άνδρες λίγο μακρύτερα από τους άλλους αρχηγούς κρατών. Οι Ομάπα και Πούτιν, καθισμένοι ο ένας απέναντι στον άλλο σε δερμάτινες πολυθρόνες, φαίνεται να συζητούν σκυμμένοι ο ένας προς τον άλλο και έχοντας δίπλα τους δύο συνεργάτες τους.

Δεν έγινε αμέσως σαφές για πόση ώρα συνομίλησαν οι δύο ηγέτες ούτε έγινε γνωστό το θέμα της συνομιλίας τους.

ΜΟΣΧΑ: Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησαν για περισσότερο από 30 λεπτά κατά την ανεπίσημη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Τουρκία, ανέφερε στο Twitter η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στην G20 Σβετλάνα Λούκας.

Η Λούκας δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες της συνάντησης, αλλά ανέβασε μια φωτογραφία που δείχνει τους δύο προέδρους να κάθονται και να σκύβουν ο ένας προς τον άλλο έχοντας ανάμεσά τους ένα τραπεζάκι του καφέ.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στην Τουρκία ο Ομπάμα για G20-Η τρομοκρατία στην ατζέντα

Στην Τουρκία για να μετάσχει στη σύνοδο των G20, έφτασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η σύνοδος αναμένεται να αφιερωθεί σε μεγάλο μέρος της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μετά το σοκ που προκάλεσαν οι προχθεσινές αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο Ομπάμα, ο οποίος συγκάλεσε χθες στην Ουάσινγκτον το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για να συζητήσει το θέμα των επιθέσεων στην γαλλική πρωτεύουσα με τους, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, 129 νεκρούς και τους 352 τραυματίες, συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πέραν των συνομιλιών που θα αφορούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τη Γαλλία, οι οποίες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης αυτής συνάντησης, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται επίσης ο πόλεμος στη Συρία και η κρίση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Όταν ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής της G20 στην Αττάλεια, ο πρόεδρος Ομπάμα θα μεταβεί στην Μανίλα στις Φιλιππίνες και στην Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία για να μετάσχει στις συνόδους κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) και της Ένωσης Κρατών της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας (ASEAN).

Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, το βράδυ, στην Αττάλεια της Τουρκίας, στο περιθώριο της συνόδου.

Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την έντονη καταδίκη της για τις επιθέσεις στην γαλλική πρωτεύουσα, υπενθυμίζοντας την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να συντονίσει τις προσπάθειές της “για να εξαλειφθεί αυτή η επικίνδυνη και καταστροφική μάστιγα που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει όλες τις περιοχές του κόσμου”, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι η χώρα αυτή στήριξε, μαζί με την Τουρκία και το Κατάρ, το ΙΚ.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Μπελέκ, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: