Σκοτώστε… «Ο Θεός είναι μεγάλος»…




Του Πανίκου Παναγιώτου – www.philenews.com

Οι τρομοκράτες του Παρισιού σκότωναν φωνάζοντας «ο Θεός είναι μεγάλος». Το ίδιο έλεγαν και οι τρομοκράτες που έριξαν τα αεροπλάνα πάνω στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, πριν δεκατέσσερα και πλέον χρόνια.

Τίποτα δεν άλλαξε. Αντίθετα, όλο και περισσότερο εξαπλώνεται η τρομοκρατική απειλή, ο φόβος και η ανασφάλεια, σε Δύση και Ανατολή.

Στην ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας υπήρξαν αμέτρητες περιπτώσεις που η βία χρησιμοποιήθηκε στο όνομα του Θεού για επιβολή θρησκειών και ως μέσο αντίδρασης σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Και όταν κοινωνίες και χώρες αγνοούν ή λησμονούν πολιτικές που συνέβαλαν σε τέτοιου είδους γεγονότα, τότε γίνονται αιχμάλωτες της ιστορίας και του μέλλοντος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με ολόκληρη την ανθρωπότητα όταν δεν κοιτάζει πίσω, όταν αγνοεί το γενικότερο πλαίσιο που γεννά την τρομοκρατία κι όταν αφήνει μικρά και μεγάλα συμφέροντα να παίζουν πόκερ με τις ζωές των ανθρώπων και με τη μοίρα των λαών.

Βρόμικα συμφέροντα διέλυσαν το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, οδηγώντας στη σημερινή χαώδη κατάσταση με τις εμφύλιες συρράξεις, τις στρατιές των προσφύγων, τις τρομοκρατικές ενέργειες και την ενίσχυση του ρατσισμού, ενώ παράλληλα οι αξίες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας έγιναν «παράπλευρες απώλειες».

Και τα συμφέροντα αυτά εύκολα μπορούν να φανερωθούν αν απαντηθούν αντικειμενικά απλά ερωτήματα, όπως: Ποιοι δημιούργησαν και ποιοι συντηρούν το τέρας του Ισλαμικού Κράτους; Ποιοι βομβαρδίζουν σε Συρία και Ιράκ, αλλά συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται, αρνούμενοι να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να βρουν συνολική λύση για τερματισμό του χάους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής;

Αν λοιπόν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ρωσία εξακολουθήσουν να εμμένουν στη δική τους στρατηγική με βάση τα συμφέροντα του καθενός, αν η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Κατάρ κι άλλα κράτη συνεχίσουν να τροφοδοτούν και να στηρίζουν ποικιλοτρόπως το Ισλαμικό Κράτος, αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιμετωπίσει συλλογικά και δίκαια την προσφυγική κρίση και αν δεν ενεργήσει άμεσα για την επίλυση των γενεσιουργών αιτιών του προβλήματος, τότε ο κόσμος θα συνεχίσει να μετρά χιλιάδες θύματα από επιθέσεις αυτοκτονίας, πυροβολισμούς και εκρήξεις σε αεροπλάνα και δημόσιους χώρους.

Γιατί απλούστατα ο «μεγάλος Θεός» θα είναι πάντα εκεί για τους υποψήφιους δολοφόνους που θα γεννά το παγκόσμιο σύστημα των άνομων συμφερόντων, των δυο μέτρων και των δυο σταθμών, της θρησκοληψίας, της υποκρισίας, της αδικίας, του μίσους, της φτώχειας και της πολιτικής απάτης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: