Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις: Μιλούν για τους πλειστηριασμούς και τα “κόκκινα δάνεια”




Χωρίς καμία εμπλοκή συνεχίζονται, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Αυτό ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα επίσης με τις οποίες, οι δύο πλευρές συζητούν επί της ελληνικής πρότασης που καλύπτει το 58%- 60% των δανειοληπτών, ενώ δεν έχει απορριφθεί και η μεσολαβητική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κάλυψη του 60%. Σημειώνεται ότι αυτήν την ώρα διεξάγονται και συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων.

Ομ. Εμμ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου με το δημοσιογράφο Μιχάοπουλο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου με το δημοσιογράφο Μιχάοπουλο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Με στόχο να υπάρξει ως σήμερα Σάββατο, συμφωνία για τα εκκρεμή θέματα της διαπραγμάτευσης, συναντήθηκαν στην Αθήνα οι δύο οικονομικοί Υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των δανειστών. Η κυβέρνηση αναζητεί έντιμη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς και τα “κόκκινα δάνεια”.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, είναι το βασικό θέμα που απασχολεί τις διαβουλεύσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, φέρεται πως παραμένουν ανυποχώρητοι ως προς το να προβλέπει η τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όπως λένε, «λογική επιείκεια» για εκείνους που αποδεδειγμένα έχασαν το βασικό τους εισόδημα λόγω της κρίσεως και πριν από αυτήν πλήρωναν ανελλιπώς τις οφειλές τους.

Πληροφορίες από έγκυρη πηγή κάνουν λόγο για “σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά με πνεύμα συναινετικό”.

Στα υπόλοιπα ζητήματα, όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων, το 23% ΦΠΑ που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση αντλώντας τους χαμένους πόρους από τα τυχερά παιχνίδια, τα γενόσημα φάρμακα στα οποία επιδιώκεται η σταδιακή μείωση τιμών, οι αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η διακυβέρνηση των τραπεζών, λέγεται πως υπάρχει «σημαντική προσέγγιση» των δύο πλευρών.

Η νέα συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με το «κουαρτέτο» των δανειστών, γίνεται όπως όλες οι προηγούμενες σε ειδικά διαμορφωμένη σουίτα στο Χίλτον Αθηνών, δεδομένης της άρνησης της κυβέρνησης να δέχονται οι Υπουργοί τους εκπροσώπους των δανειστών στα Υπουργεία τους.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να υπάρξει συμφωνία έως αύριο και να συνέλθει την Κυριακή το Euro Working Group, που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υπό-δόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

http://mignatiou.com/2015/11/danistes-choris-ipochorisi-tis-athinas-den-tha-simfonisoume/

ΚΥΠΕ – Ελλάδα, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: