Κόκκινα δάνεια, και προστασία πρώτης κατοικίας αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης με τους Θεσμούς




Τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και των εκπροσώπων των θεσμών, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς . Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες και αναζητείται «έντιμος συμβιβασμός» από την πλευρά των πιστωτών. Παράλληλα, τέθηκαν και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, ενώ την Κυριακή αναμένεται να συγκληθεί το Euro Working Group, που θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup.

Ομ.Εμμ., ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Συνεχείς διεργασίες Αθήνας και Βρυξελλών για τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση ενόψει του σημερινού ΕuroWorking Group, που καθυστερεί να ξεκινήσει και του Eurogroup της Δευτέρας. Τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης είναι η πρώτη κατοικία και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αυτήν την ώρα, 10η νυχτερινή Πέμπτης, πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των δανειστών, με αντικείμενο τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, που είναι ίσως το πιο ακανθώδες ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογα με την έκβαση της συζήτησης, και εφόσον υπάρχει θετική κατάληξη, είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί απόψε (Παρασκευή) ή αύριο το πρωί η συνεδρίαση του ΕuroWorking Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έστειλε σήμερα νέες προτάσεις στις Βρυξέλλες για ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η αύξηση της επιβάρυνσης στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση μετά και τις τελευταίες προτάσεις που έκανε, εμφανίζεται αμετακίνητη και προσδοκά «πολιτική λύση» για το θέμα. Η ελληνική θέση προβλέπει ότι θα καλύπτεται περί το 65% των δανειοληπτών, έναντι του 72% που ήταν η αρχική θέση της κυβέρνησης και 40% που αντιπρότειναν οι εταίροι.

 ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα, ΑΘΗΝΑ

Σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ, σοβαρή εμπλοκή σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας. Η αναβολή της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Ζ.Κ. Γιούνκερ, η πολύωρη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς αλλά και οι πληροφορίες για νέα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το κλίμα που είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τους πλειστηριασμούς εμπλοκή έχει παρουσιαστεί και στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα οι δανειστές φέρεται να ζητούν το «ξήλωμά» της ώστε οι οφειλέτες που θα καθυστερήσουν έστω και μια ημέρα να πληρώσουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους να πετάγονται έξω από τη ρύθμιση.

Ολα τα εμπόδια που υπάρχουν αναμένεται να συζητηθούν σε επικοινωνίες που θα έχει το Σαββατοκύριακο ο Αλ. Τσίπρας με Ευρωπαίους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Σε αντίθετη περίπτωση θα προκύψει μπλόκο στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Koινοτικές πηγές δήλωναν πως υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, που όπως φαίνεται θα οδηγήσουν στη μη εκταμίευση της υποδόσης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει μια ενημέρωση στους Θεσμούς, η οποία θα εξεταστεί όλο το σαββατοκύριακο, όπως φαίνεται όμως τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλαπλά και συνεπώς η πιθανότητα για συμφωνία και εκταμίευση στο Eurogroup μειώνεται διαρκώς.

Ενδεικτικό είναι ότι αναβλήθηκε η αποψινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group η οποία επρόκειτο να προετοιμάσει τις αποφάσεις που θα λάμβανε την Δευτέρα το Eurogroup για τη χορήγηση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Οπως ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες, το Euroworking Group ακυρώθηκε και το πότε θα πραγματοποιηθεί τελικά εξαρτάται από το πότε θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια και το αν θα ξεκαθαρίσουν κάποια κρίσιμα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο τρίτο πρόγραμμα για την χώρα μας.

Παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τα μεσάνυχτα χθες, κυβέρνηση και δανειστές δεν φαίνεται να κλίνουν προς συμφωνία για το θέμα των πλειστηριασμών, ενώ ενστάσεις υπάρχουν και για τα σχέδια για φορολόγηση του τζόγου σαν αντιστάθμισμα για την μη επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στις Βρυξέλλες παρέπεμψε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν για πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη αναβολή του Euroworking Group για την Ελλάδα. «Δεν θέλω να μπω σε εικασίες σε ό,τι αφορά αναβολές. Θα μπορούσαν να είναι πρακτικοί λόγοι προγράμματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στις Βρυξέλλες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, το θέμα των «κόκκινων» δανείων αποτελεί μεγάλο αγκάθι καθώς δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών για προσέγγιση και άρση του αδιεξόδου.

Η αγωνία πλέον για τη χορήγηση της δόσης των 2 δισ. ευρώ – που αναμενόταν να αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας- κορυφώνεται και στην κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία. Αν δεν γίνει το Euroworking Group τις επόμενες ημέρες τότε υπάρχει κίνδυνος να μην είναι η Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας και να αναβληθεί η εκταμίευση της δόσης αλλά και να τεθεί σε κίνδυνο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ακόμα το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, όπως είναι τα «κόκκινα δάνεια», οι πλειστηριασμοί και τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: