Σε μια πόλη βυθισμένη στο πένθος, οι Παριζιάνοι αγωνίζονται να ξαναζήσουν φυσιολογικά




“Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τον φόβο, η ζωή πρέπει να ξαναρχίσει”. Σε μια πόλη που πενθεί, οι Παριζιάνοι πασχίζουν να ξαναβρούν τους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους, μετά τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί ποτέ στη Γαλλία.

Οι αλλεπάλληλοι “λανθασμένοι συναγερμοί” δεν βοηθούν, αντιθέτως ενισχύουν την “ψύχωση”. Νωρίς το βράδυ, δεκάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία της Δημοκρατίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να τιμήσουν τα θύματα πανικοβλήθηκαν και το έβαλαν στα πόδια από τον θόρυβο που έκανε “ένα σύστημα θέρμανσης” σε ένα καφέ ή ίσως από “βαρελότα”, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

Οι βόλτες στα μαγαζιά ματαιώθηκαν, τα εμπορικά, τα μουσεία, τα πάρκα, οι αίθουσες ψυχαγωγίας, τα γήπεδα, όλα έκλεισαν μέχρι την Δευτέρα. Παρά τον λαμπρό κυριακάτικο ήλιο, η πόλη έμοιαζε μουδιασμένη.

“Έχεις την αίσθηση ότι όλοι επηρεάστηκαν ή ότι γνώριζαν κάποιο από τα θύματα”, σχολίασε ένας Αμερικανός τουρίστας, ο Νταν Ντάφι. “Αισθάνομαι ότι δεν έχουν την ίδια ενέργεια όπως πριν”, πρόσθεσε η σύζυγός του.

Έξω από τις κλειστές πύλες του κήπου του Κεραμικού, το ζευγάρι δηλώνει ότι “κατανοεί” το κλείσιμο των δημόσιων χώρων και των τουριστικών αξιοθέατων της πρωτεύουσας, καθώς στη χώρα έχει κηρυχθεί και τριήμερο εθνικό πένθος. “Όμως αν όλα έμεναν ανοιχτά, θα ήταν σαν να λέγατε (στους τζιχαντιστές) ότι δεν θα κερδίσουν”, συνέχισε ο Νταν.

Η Βερονίκ, μια νεαρή γυναίκα που κατοικεί κοντά στο συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν και σήμερα έβγαλε βόλτα την κόρη της για να χαζέψουν τις βιτρίνες των μεγάλων καταστημάτων, ομολογεί ότι φοβάται. “Φυσικά το σκέφτομαι, ακόμη κι όταν παίρνω το μετρό, αλλά δεν γίνεται να ζήσουμε μ’ αυτόν τον φόβο. Θα ήταν σαν να τους δικαιώνουμε”, τόνισε.

Φωτογραφία EPA, MARIUS BECKER
Φωτογραφία EPA, MARIUS BECKER

Στη συνοικία Σαντάλ, στο νοτιοδυτικό Παρίσι “όλα είναι νεκρά, κλειστά, αυτό είναι το φυσιολογικό μετά από τόσους θανάτους, όμως δεν πρέπει να συνεχιστεί, η ζωή πρέπει να ξαναρχίσει”, σχολιάζει μια 50χρονη γυναίκα.

Στα Ηλύσια Πεδία, την “ωραιότερη λεωφόρο του κόσμου”, λιγοστοί περαστικοί. “Σε φυσιολογικές συνθήκες, εδώ δεν μπορείς να περπατήσεις. Σήμερα, δείτε…” λέει η υπεύθυνη ενός από τα ελάχιστα καταστήματα που λειτούργησαν κανονικά. “Συνήθως έχω γύρω στους 200 πελάτες τις Κυριακές, είναι η καλύτερη ημέρα. Σήμερα μπήκαν μόνο 12”, λέει.

Στις εισόδους των περισσότερων κλειστών καταστημάτων, μια μικρή αφίσα επαναλαμβάνει σταθερά το ίδιο πράγμα: “Εκτάκτως κλειστό, οι σκέψεις μας είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτά τα φρικτά γεγονότα”.

Η περίφημη μπρασερί Fouquet’s είχε και αυτή κλειστές τις πόρτες της. Καφετέριες, εστιατόρια, φαστ-φουντ, λειτούργησαν όμως σχεδόν κανένα δεν έβγαλε τραπέζια έξω.

Στη συνοικία της Όπερας, ο μοναδικός κινηματογράφος που άνοιξε σήμερα προσέλαβε προσωπικό ασφαλείας για την ημέρα. “Περιμέναμε πάρα πολύ κόσμο γιατί προβάλουμε τη νέα ταινία του Τζέιμς Μποντ αλλά το πρωί είχαμε 36 θεατές”, είπε ένας υπεύθυνος.

Τα μουσεία, οι πολιτιστικοί χώροι και οι αίθουσες ψυχαγωγίας αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από αύριο το απόγευμα, μία ώρα μετά το ένα λεπτό σιγής που θα τηρηθεί σε όλη τη Γαλλία στις 12 το μεσημέρι.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παρίσι, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: