Πηγές: Συντάσσεται κοινό ανακοινωθέν για ασφαλιστικό, προσφυγικό, εκλογικό σύστημα




Ανακοινωθέν με τα σημεία σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών στο ζήτημα του Ασφαλιστικού συντάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα στην Προεδρία της Δημοκρατίας όπου συνεδριάζει για περισσότερες από πέντε ώρες το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Εξάλλου το ανακοινωθέν αναμένεται να περιλαμβάνει και τα σημεία σύγκλισης στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και του εκλογικού συστήματος, όπως αυτά διαφάνηκαν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για μη μείωση των συντάξεων και υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να ενισχυθεί διαπραγματευτικά, προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις.

Η πρότασή του αυτή ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσέκρουσε στην άρνηση του προέδρου της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκη, ο οποίος επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για τη δημιουργία hot spots στα νησιά. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και η Φώφη Γεννηματά τάχθηκε κατά της πρότασης Τσίπρα.

Στις 12.15 έκλεισαν οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου και άρχισε η σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν θέματα σχετικά με την προσφυγική κρίση, το ασφαλιστικό και την συνταγματική αναθεώρηση.

Σημειώνεται ότι στην σύσκεψη δεν έχει κληθεί η Χρυσή Αυγή ενώ το ΚΚΕ δεν συμμετέχει.

Εν τω μεταξύ, ανέβηκαν οι τόνοι εκτός της αίθουσας συσκέψεων μεταξύ της Κυβερνητικής Εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη και του εκπροσώπου εκ μέρους της ΝΔ βουλευτή κ. Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα για το τι θα συζητηθεί εντός της σύσκεψης και έκανε λόγο για υπονομευτική κίνηση της όλης διαδικασίας.

Από την πλευρά της, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αφορούσε όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και δεν υπήρξε προσπάθεια χαλιναγώγησης και δημιουργίας κλίματος.

Παρενέβη από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο κ. Τ. Κούικ λέγοντας ότι «είναι τραγικό από έναν διπλωμάτη να μιλάει έτσι».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα θέσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως βασικό θέμα το προσφυγικό ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ως δεύτερο θέμα, θα θέσει τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό προτείνοντας τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, όπου κάθε κόμμα θα εκπροσωπείται από έναν εμπειρογνώμονα, ώστε η συζήτηση να γίνεται και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση για το ασφαλιστικό μπορεί να χρειασθεί παραπάνω από 15 ημέρες και δεν είναι δεσμευτική η 15η Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ειπώθηκε ότι ο κ. Πλακιωτάκης εισέρχεται προκειμένου να ακούσει και ότι όσον αφορά στις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχύει ό,τι έχει ειπωθεί δημόσια.

Το «Ποτάμι» αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά, λέγοντας ότι «ενδιαφέρεται για την ουσία της συζήτησης».

Το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στην επιστολή που εστάλη χθες από την πρόεδρο του κόμματος κ. Φώφη Γεννηματά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις σχετικές ανακοινώσεις. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν «πως ό,τι πρόβλημα έχει προκύψει, έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της 10μηνης διακυβέρνησής του. Το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και κακώς άνοιξε η συζήτηση αυτή με διαρροές».

Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων γίνεται λόγος για σημαντική ημέρα, καθώς δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν οι θέσεις του κόμματος ενώπιον των πολιτικών αρχηγών. «Η χώρα διέρχεται μια δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται η ελάχιστη συνεννόηση» σημειώθηκε. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διέψευσαν σενάρια περί προσχώρησης της Ένωσης Κεντρώων σε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα του κ. Λεβέντη τάσσεται υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενης από τεχνοκράτες. Επιμένουν στις προεκλογικές τους θέσεις και τα εννέα σημεία που έχει θέσει ο πρόεδρος του κόμματος, δηλώνοντας παράλληλα ανοιχτοί σε διάλογο.

Δήμητρα Κατσιμεντέ, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: