“Ρωσική Πρωτοπορία” του Στήβεν Αντωνάκου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης




Η έκθεση “Ρωσική Πρωτοπορία” θα παρουσιασθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη) από τις 27 Νοεμβρίου 2015 έως και τις 27 Φεβρουαρίου 2016.

Ο Στήβεν Αντωνάκος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ελληνο-αμερικάνους καλλιτέχνες, ενώ οι προτάσεις του με τη χρήση του νέον από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 τον κατατάσσουν στους πρωτοπόρους της σύγχρονης τέχνης.

Πριν τρία χρόνια, ο Στήβεν Αντωνάκος, λίγο πριν το θάνατό του, προχώρησε σε μια γενναιόδωρη δωρεά προς το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: μια ενότητα αντιτύπων όλων των χαρακτικών και των τυπωμάτων του που καλύπτουν μια χρονική περίοδο 4 δεκαετιών (1980-2010). Στην ενότητα αυτή έργων του, διαφαίνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο οι επιρροές του από την τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας, από κινήματα όπως ο σουπρεματισμός και ο κονστρουκτιβισμός αλλά και από τους γραφιστικούς πειραματισμούς των Ρώσων καλλιτεχνών.

Η παρουσίαση αυτής της ενότητας σε συνομιλία, συνάρτηση και απευθείας σύνδεση με έργα της Συλλογής Κωστάκη, δεν συνιστά μόνο την ευκαιρία και την αφορμή για συνύπαρξη έργων από τις συλλογές του Μουσείου. Ταυτόχρονα, καταδεικνύει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο την επίδραση της τέχνης της ρωσικής πρωτοπορίας στη σύγχρονη τέχνη, μια επίδραση που παραμένει ζωντανή και καίρια μέχρι σήμερα.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελητής ΚΜΣΤ & Μαρία Τσαντσάνογλου, Ιστορικός Τέχνης-Διευθύντρια ΚΜΣΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: