Ψάχνουν για νέες συγκλίσεις: Πρώτα οι διαπραγματευτές, μετά οι Αναστασιάδης και Ακιντζί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δυο συναντήσεις θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί στα πλαίσια της εντατικοποίησης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Χθες συνήλθαν οι διαπραγματευτικές ομάδες για να προετοιμάσουν τις δυο συναντήσεις, στις οποίες θα προταχθεί το περιουσιακό. Ένα κεφάλαιο το οποίο συζητήθηκε στο επίπεδο των διαπραγματευτών και την περασμένη εβδομάδα χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Αυτό που προκύπτει από τις συζητήσεις είναι πως ξεκαθαρίζουν μια σειρά ζητήματα στο κεφάλαιο αυτό, το οποίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας καθώς επηρεάζει κι άλλα κεφάλαια, όπως το εδαφικό και αυτό των εποίκων. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, την Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον των Αναστασιάδη και Ακιντζί τα αποτελέσματα των συζητήσεων που είχαν τις τελευταίες εβδομάδες Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν να διαμορφωθεί με το τέλος των εντατικών συναντήσεων, μια καλύτερη εικόνα ως προς τις συγκλίσεις που υπάρχουν. Είναι σαφές πως η ομάδα του Έσπεν Μπαρθ Άιντα επιδιώκει όπως μέχρι και το τέλος του χρόνου να καταγραφούν περισσότερες συγκλίσεις και να έχουν ενώπιον τους όλα τα δεδομένα. Στη βάση αυτή θα γίνει και η διαχείριση τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου, που θεωρούνται για τον Διεθνή Οργανισμό ως σημαντικοί.

Η εβδομάδα αυτή θα σημαδευτεί και από τις επαφές που θα έχουν στη Λευκωσία δυο υπουργοί Εξωτερικών, οι χώρες των οποίων διαδραματίζουν ή θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στο Κυπριακό. Σήμερα επαφές στην Κύπρο θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ ενώ την Πέμπτη θα βρίσκεται στο νησί, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμμοντ. Η παρουσία των ξένων αξιωματούχων, αυτών που θα βρίσκονται εδώ αυτή την εβδομάδα, όπως και των άλλων που θα έλθουν αργότερα στοχεύουν να ενισχύσουν το μομέντουμ και να συμβάλουν στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει η διαδικασία τους επόμενους λίγους μήνες. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στις 2 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο νησί ο Ρώσος ΥΠΕΞ, στις 3 Δεκεμβρίου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και στις 21 του ίδιου μήνα ο Κινέζος ομόλογος τους.

«ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ»: Δεν έχει περιουσίες στο Βαρώσι το ΕΒΚΑΦ – Ανατρέπει τουρκικό μύθο η «απόφαση»

ΤΟ λεγόμενο διοικητικό δικαστήριο του ψευδοκράτους, έχει λάβει μια απόφαση, η οποία ανατρέπει τον μύθο που διαιώνιζε το ΕΒΚΑΦ ότι δήθεν οι περιουσίες στην κατεχόμενη κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου ανήκουν στο Ίδρυμα.  Το «δικαστήριο» πήρε απόφαση σε υπόθεση που εξετάζει από το 2012 και εντεύθεν, με την οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαβαντίς» ανοίγει το δρόμο σε 500 Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, που έκαναν αίτηση στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του κατοχικού καθεστώτος, να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους. Στη μήνυση  που κατατέθηκε από την εταιρεία των Αδελφών Μιχαηλίδη, το «δικαστήριο» χαρακτήρισε ως άκυρη την απόφαση της «επιτροπής αποζημιώσεων» να περιλάβει το ΕΒΚΑΦ ως «ενδιαφερόμενο μέρος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαβαντίς», η απόφαση θα αποτελέσει προηγούμενο για πολλές περιπτώσεις και θα ανοίξει εκ νέου το θέμα των ιδιοκτητών στην κατεχόμενη περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων. Μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «οι περιουσίες δεν θα θεωρούνται ότι ανήκουν να ΕΒΚΑΦ» . Έτσι, οι Ε/Κ θα μπορούσε να προχωρήσουν στις επιλογές που θα αφορούν την  επιστροφή, αποζημίωση και την ανταλλαγή των ακινήτων, σημειώνει η «Χαβαντίς». 

Σημειώνεται συναφώς ότι η  τουρκική πλευρά έκπαλαι ισχυριζόταν πως το 70% του εδάφους του Βαρωσιού ανήκει στο ΕΒΚΑΦ και ότι με «πλαστογραφίες» δόθηκαν τίτλοι στους Ε/Κ. Επίσης, οι Τούρκοι υποστηρίζουν διαχρονικά ότι δήθεν  το 25% του εδάφους της Κύπρου άνηκε στο ίδρυμα κατά την Οθωμανική περίοδο και ότι το ποσοστό έπεσε στο 8%, όταν οι περιουσίες μεταβιβάστηκαν «παράνομα», κατά την έκφρασή τους, στους Ελληνοκυπρίους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: