Πρόοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία καταγράφουν Γερμανία και Γαλλία




Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την απόσυρση των βαρέων όπλων από τις γραμμές των μετώπων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ έπειτα από έναν νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο.

Πάνω από 8.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και στους αυτονομιστές στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τον Απρίλιο του 2014. Η βία έχει αποκλιμακωθεί μετά την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός πριν από οκτώ μήνες, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, όμως δυτικοί διπλωμάτες επισημαίνουν ότι τα δύο μέρη δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τα 11 σημεία της συμφωνίας.

«Συμφωνήσαμε… να χειριστούμε τώρα την απόσυρση των βαρέων όπλων», ανέφερε ο Στάινμαϊερ μετά τις συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ουκρανίας. Οι αυτονομιστές δεν έστειλαν αντιπροσώπους στις διαπραγματεύσεις του Βερολίνου.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η εκεχειρία δεν έχει παραβιαστεί επί 10 εβδομάδες, γεγονός που σηματοδοτεί την πιο μακρά περίοδο ηρεμίας στην περιοχή από τη σύναψη της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο Στάινμαϊερ, ο οποίος μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του διαμεσολαβούν στις προσπάθειες διευθέτησης της ουκρανικής σύρραξης, ανέφερε ότι χρειάζεται επίσης να διευθετηθεί το ζήτημα των υποψηφιοτήτων στις σχεδιαζόμενες τοπικές εκλογές στην ανατολική Ουκρανία και να προσδιοριστεί το ποιος θα επιτηρήσει τη διαδικασία.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Παρίσι το Κε ντ’ Ορσέ ανέφερε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε διάφορα θέματα στις διαπραγματεύσεις του Βερολίνου, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων της ασφάλειας, των πολιτικών διαστάσεων των συμφωνιών του Μινσκ και της ανθρωπιστικής και οικονομικής κατάστασης στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της υποστήριξης στους αυτονομιστές που της προσάπτει αλλά και για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: