Πούτιν-Ολάντ συμφώνησαν να συνεργαστούν κατά του ΙΚ στην Συρία




Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε έκκληση υπέρ της συγκρότησης ενός «ευρύτερου συνασπισμού» εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

«Πρέπει μαζί να διευρύνουμε περαιτέρω αυτόν τον συνασπισμό με στόχο να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία προκειμένου το σύνολο των χωρών να ενεργήσουν εναντίον της τρομοκρατίας και εναντίον του Ντάες» σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε μια δήλωση που έκανε ενώπιον των δημοσιογράφων προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών.

«Γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός», δήλωσε ο Ολάντ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί συναίνεση για τον σχηματισμό μιας διευρυμένης και ισχυρής συμμαχίας για την καταπολέμησης τη τρομοκρατίας, ενώ τόνισε πως έφτασε η ώρα για τις χώρες που καταπολεμούν την τρομοκρατία να αναλάβουν την ευθύνη τους για όσα εξελίσσονται και να συντονίσουν τα βήματα τους.

Η Γαλλία θα αυξήσει την υποστήριξη της σε οργανώσεις ανταρτών που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας, πρόσθεσε ο Ολάντ. “Αυτό που συμφωνήσαμε και αυτό είναι σημαντικό, είναι να πλήττουμε θέσεις μόνο του Ντάες (σ.σ. ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά) και όχι ενάντια σε δυνάμεις που πολεμούν την τρομοκρατία.

“Θα ανταλλάσσουμε πληροφορίες για ποιους πρέπει να χτυπάμε και ποιους όχι”, δήλωσε ο Ολάντ, σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες επίσης συμφώνησαν να στοχοθετούν μόνο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και παρόμοιες τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στην Συρία, λέγοντας πως η κίνηση αυτή έχει αμυντικό χαρακτήρα και σκοπός της είναι η προστασία των ρωσικών αεροσκαφών και εγκαταστάσεων στην Συρία.

Ο Πούτιν ανέφερε ακόμα πως θα έχει υψηλού επιπέδου επαφές με τις ΗΠΑ, με τις οποίες η Ρωσία θα ανταλλάσσει πληροφορίες σχετικά με το ΙΚ, μετά την τραγωδία, όπως είπε, με το Su—24.

«Η αμερικανική πλευρά που ηγείται της συμμαχίας μέλος της οποίας είναι και η Τουρκία, ήξερε ακριβώς τον χρόνο και τη θέση που βρίσκονται τα αεροσκάφη μας. Τότε γιατί δεχτήκαμε επίθεση; Είτε οι Αμερικανοί δεν ελέγχουν τους συμμάχους τους, είτε οι πληροφορίες διέρρευσαν», δήλωσε ο Πούτιν, αναφερόμενος στο περιστατικό.

Φυσικά δεν έλειψε και η επίθεση στην Τουρκία. «Αυτοί που έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά έναντι των τρομοκρατών και τους χρησιμοποιούν για την εκπλήρωση των πολιτικών τους στόχων και έχουν εμπορικές σχέσεις μαζί τους, παίζουν με τη φωτιά», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και χαρακτήρισε την τουρκική ενέργεια ως μια πράξη προδοσίας από μια χώρα που η Ρωσία θεωρούσε ως χώρα φίλη της.

Ο πρόεδρος Ολάντ, από την πλευρά του, είπε ότι Γαλλία και Ρωσία θα ανταλλάσσουν, πλέον, πληροφορίες που αφορούν το ΙΚ. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει προσπάθεια συντονισμού των πληγμάτων κατά των τζιχαντιστών και τόνισε πως η Ευρώπη κινητοποιείται στον αγώνα κατά των τρομοκρατών.

«Η Βρετανία επίσης θα εμπλακεί στον αγώνα. Μίλησα με τον Βρετανό πρωθυπουργό και με τη Γερμανίδα καγκελάριο», είπε ο Ολάντ και τόνισε ότι η Ρωσία διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διαδικασία ειρήνευσης στην Συρία.

«Πρέπει να βρεθεί μια πολιτική λύση. Πρέπει να υπάρξει μια ανεξάρτητη κυβέρνηση συνεργασίας για μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα υιοθετηθεί ένα νέο σύνταγμα και να γίνουν εκλογές», είπε και πρόσθεσε πως ο Άσαντ δεν πρέπει να παίξει κάποιο ρόλο στο μέλλον της Συρίας.

Ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε, από την πλευρά του, πως η Ρωσία εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην συνεργασία με τη δυτική συμμαχία (στην οποία ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες) για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και εργάζεται για το σχηματισμό μιας ευρείας διεθνούς συμμαχίας που μπορεί να συμφωνήσει στον τρόπο επίλυσης της συριακής κρίσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τους συμμάχους τους στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αλλά η συνεργασία αυτή θα τεθεί σε κίνδυνο αν υπάρξει κι άλλη κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Αλλά σίγουρα, περιστατικά όπως η κατάρριψη αεροσκαφών μας και οι θάνατοι στρατιωτών μας…είναι απολύτως απαράδεκτα», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Συνεχίζουμε με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη αυτού του επεισοδίου, αλλιώς δεν θα έχουμε ανάγκη συνεργασίας με κανέναν, με καμία συμμαχία, με καμία χώρα», τόνισε.

Ο Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι δεν γνώριζε την ταυτότητα του ρωσικού αεροσκάφους πριν την επίθεση. «Είναι όλα ασυναρτησίες και φτηνές δικαιολογίες… αλλά αποτελούν μια επιλογή της τουρκικής πλευράς», σχολίασε.

Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε και στο λαθρεμπόριο πετρελαίου από τους τζιχαντιστές στο οποίο εμπλέκεται και η Τουρκία, ενώ ο Ολάντ απάντησε πως η οικονομική βάση του ΙΚ πρέπει να καταστραφεί.

«Πρέπει να πλήξουμε τα κέντρα εκπαίδευσης του ΙΚ, αλλά κυρίως να καταστρέψουμε την οικονομική του βάση. Υπάρχει μια βασική πηγή εισόδων για το ΙΚ από το πετρέλαιο. Θα πλήξουμε τα βυτιοφόρα του και τα διυλιστήριά του», είπε.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσφερε επίσης τη γαλλική βοήθεια στη Ρωσία σχετικά με τις έρευνες για την πτώση του ρωσικού Airbus A-321 στο Σινά.

Τέλος οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών και όσον αφορά την Ουκρανία. «Συμφωνήσαμε με τον κ. Πούτιν να ανταλλάσσουμε πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στην Ανατολική Ουκρανία και να εργαζόμαστε στο πλαίσιο της Ομάδας της Νορμανδίας», είπε ο Ολάντ και τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Μινσκ.

Sputnik, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Μόσχα, Ρωσία

http://mignatiou.com/2015/11/pos-tha-antidrasi-i-rosia-enanti-tis-tourkias/

http://mignatiou.com/2015/11/o-poutin-stirizi-tous-kourdous-ke-i-amerikani-odigounte-se-adiexodo/

http://mignatiou.com/2015/11/moscha-ta-ichitika-archia-ton-tourkon-gia-to-aeroplano-ine-chalkevmena/

http://mignatiou.com/2015/11/paradochi-sok-ton-amerikanon-to-rosiko-aeroplano-ktipithike-mesa-sti-siria/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: