Ποιο είναι το μήνυμα του Αλέξη στους δανειστές, τι περιμένει από το ΔΝΤ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το ασφαλιστικό, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, είναι «τα ζητήματα σε εκκρεμότητα», τα οποία θεωρεί εξαιρετικά σοβαρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά την έκφραση ενημερωμένης πηγής. Πρόσθεσε επίσης ότι σοβαρό θέμα είναι και αυτή καθ’ αυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά την ίδια στιγμή εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου το θέμα θα κλείσει».

Βεβαίως, για να συμβεί αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει να κάνει τις νέες θυσίες, που απαιτεί η συμφωνία την οποία υπέγραψε τον περασμένο Αύγουστο, και με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι δεν έχει δείξει ακόμα την αφοσίωση που απαιτείται για να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα.

Η πηγή είπε ότι το κλίμα στην Αθήνα, κατά τις συζητήσεις των επικεφαλής των Θεσμών με τους Ελληνες υπουργούς, ήταν πολύ καλό και τόνισε ότι τα μηνύματα που στέλνει το Μαξίμου στους δανειστές είναι θετικά. Συγκεκριμένα, η πηγή τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνησή του είναι πανίσχυρη και θα τα καταφέρει (εννοώντας την υλοποίηση των προνοιών του Μνημονίου).

Σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η πηγή –που γνωρίζει τις σκέψεις των στελεχών του ΔΝΤ- πιστεύει ότι «πρέπει πάση θυσία να γίνει» μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναφέρθηκε στις διάφορες δημόσιες και μη θέσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η μη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης μπορεί να σημαίνει και “bail-in” (κούρεμα των καταθέσεων). Δεύτερη πηγή, που μελέτησε το συγκεκριμένο θέμα, εξήγησε στο «ΕτΚ» ότι το «κούρεμα» δεν είναι εφικτό διότι μόνο οι επιχειρήσεις διαθέτουν λογαριασμούς πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ. Και προχώρησε στην παρακινδυνευμένη υπόθεση ότι εάν μία κυβέρνηση βρεθεί σε δύσκολη θέση θα μπορούσε να «δανειστεί» τα χρήματα που υπάρχουν στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το σενάριο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές επιθυμούν να έχουν γνώμη στο θέμα των διοικήσεων των τραπεζών και αυτή η εξέλιξη αποτελεί πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση. Η πηγή θύμισε την υπόθεση της επιλογής της ηγετικής ομάδας της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ανατράπηκε όταν οι δανειστές απέρριψαν τον κ. Μιχελή και αποδέχθηκαν μόνο την κ. Κατσέλη. Με βάση τις πληροφορίες του «ΕτΚ», οι δανειστές δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην κυβέρνηση ελευθερία κινήσεων στο θέμα αυτό. Απαιτούν ανεξαρτησία των διοικήσεων των τραπεζών από την κυβέρνηση και φαίνεται ότι το θέμα αυτό συνδέεται με τα 13 δις ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης.

Αναφερόμενη στις ανάγκες των τραπεζών και στο ποσό των 13 δις στο οποίο φαίνεται ότι κατέληξαν οι Ευρωπαίοι δανειστές, η πηγή είπε ότι «είναι λιγότερα απ’ ότι φοβόντουσαν οι Ελληνες και περισσότερα απ’ ότι έλπιζαν».

Οσον αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου στο Ελληνικό Πρόγραμμα έγιναν γνωστά τα εξής:

-Το ΔΝΤ προσφέρει αυτή τη στιγμή τεχνική βοήθεια και «άνθρωποι του βρίσκονται μέσα στα υπουργεία» και συνεργάζονται με Ελληνες τεχνοκράτες και αξιωματουχους.

-Στις συζητήσεις της Αθήνας, η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου δεν είχε ουσιαστική ανάμειξη και στην Ουάσιγκτον διαψεύδουν τα δημοσιεύματα για τις δήθεν παρεμβάσεις της επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ.

-Το Ταμείο «θα βγεί μπροστά», κατά την έκφραση της ενημερωμένης πηγής, όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

-Το ΔΝΤ, το Πρόγραμμα του οποίου «έχει εκπνεύσει», έχει αποφασίσει να κρατήσει μία στάση στο περιθώριο (to save face, είπε η πηγή) ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από λάθη που συνέβησαν από την υπογραφή του Μνημονίου, το 2010, μέχρι σήμερα.

–Τέλος, οι αναδυόμενες χώρες στο Δ.Σ. του Ταμείου αρνούνται περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, καθώς –όπως λένε- ξεπέρασε τα όρια της κατά 3000%!

WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: