Παυλόπουλος: “Οι Ιθύνοντες της ΕΕ να μην εκτίθενται σε θέματα Διεθνούς Δικαίου”

Ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανος Γκρίτζαλης απονέμει το μετάλλιο του Ιδρύματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο , Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Λέσβο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Σαφείς αιχμές κατά όσων εξακολουθούν προτείνουν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, άφησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη Λέσβο, επ’ ευκαιρία της εκεί επίσκεψής του για τα 103 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού.

Φανερά συγκινημένος και με την ευχή να υπάρξει ειρήνη να πάψει να ισχύει ο στίχος του Αισχύλου από τον «Αγαμέμνονα» που έλεγε «ορώμεν ανθούν πέλαγος Αιγαίον νεκροίς» («βλέπουμε νεκρούς ν’ ανθίζει το Αιγαίο») ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέλαβε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανο Γκρίτζαλη, το μετάλλιο του Ιδρύματος.

Ταυτόχρονα σηματοδότησε τη γεμάτη συμβολισμούς μέρα τονίζοντας στην ίδια τελετή πως «οι Έλληνες είμαστε περήφανοι γιατί για μια ακόμα φορά διδάσκουμε αυτό που μάθαμε. Η πράξη μας να έχει σαν επίκεντρό της τον άνθρωπο. Προστατεύουμε κυριάρχως τα ελληνικά σύνορα και ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά σύνορα.

»Αλλά την ίδια ώρα προστατεύουμε και τον Άνθρωπο. Αυτό διδάσκουμε» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «και αυτό θα διδάσκουμε πάντα» σημείωσε, καλώντας «κάποιους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην εκτίθενται με δηλώσεις τους σε θέματα Διεθνούς Δικαίου».

Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα των περιπολιών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο απαντώντας στην πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στα όσα είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό.

Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανος Γκρίτζαλης αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιδρύματος που «από το 1984 εκπληρώνει, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες ιδίως στη δίνη της τρέχουσας επώδυνης κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας, την αποστολή του κατά τρόπον υποδειγματικό».

Ο πρύτανης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των Τμημάτων και Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου, το ότι εξελίσσεται μέσα σε νέα γνωστικά αντικείμενα, συνήθως διεπιστημονικά, και το ότι το Ίδρυμα συγκροτεί, κατ’ ουσίαν, ένα Πανεπιστήμιο- Δίκτυο, καλύπτοντας το σύνολο του Αιγαίου.

Ο κ. Γκρίτζαλης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι «τους τελευταίους μήνες, το νησί της Λέσβου έχει υποδεχθεί χιλιάδες ανθρώπους που ακολουθούν τον δρόμο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, αναζητώντας σωτηρία από τη βία, αναζητώντας μέλλον σ’ έναν κόσμο καλύτερο, στον κόσμο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φτάνουν εδώ, στη Λέσβο, είπε ο πρύτανης, όπου οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι του νησιού θυμούνται περιγραφές περήφανων προσφύγων του πρώτου και δεύτερου διωγμού και ύστερα της Καταστροφής και οι νεότεροι διαβάζουν την προσφυγιά μέσα από μαρτυρίες».

Όπως είπε ο κ. Γκρίτζαλης «το Αιγαίο γίνεται καθημερινά τόπος που χάνονται ανθρώπινες ζωές. Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν πλέον να μην καταγράφουν επιφανειακά το τραγικό αυτό πρόβλημα ως απλώς θέμα ασφάλειας, αλλά να εστιάσουν σ’ αυτό ως θέμα ανθρωπισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι νέες πολιτικές της Ευρώπης, πρέπει να την οδηγήσουν ξανά στις ρίζες της, αφού αποστολή της Ευρώπης δεν είναι μόνο η οικονομική και νομισματική πολιτική. Βασική της αρχή πρέπει να παραμένει ο άνθρωπος, όπως ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας τόνιζαν» κατέληξε.

Στην ιστορία του Πανεπιστημίου, ως συνέχεια του Πανεπιστημίου της Ανατολής στη Σμύρνη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραλαμβάνοντας το χρυσό μετάλλιο του Ιδρύματος.

Σημειώνοντας ότι «το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμβολίζει, εμβληματικώς, τη διαχρονική μεταλαμπάδευση του πνεύματος της Ιωνίας, ήτοι του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στις πιο γόνιμες στιγμές του. Και, συγκεκριμένα, στις στιγμές εκείνες που, θεωρητικοποιώντας μεθοδικά τη διάσπαρτη γνώση και την εμπειρία, έθεσε τις βάσεις της Επιστήμης, ως ενιαίου όλου, το οποίο περικλείει τόσο τις θεωρητικές όσο και τις πρακτικές της διαστάσεις».

Μετά την τελετή στο Πανεπιστήμιο, ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε σε ένα συνεχιζόμενο έργο οδοποιίας κατά τη διάρκεια του οποίου αποκαλύφθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. «Ας έχουν υπόψη οι εταίροι μας όταν διαπιστώνουν ότι έργα καθυστερούν ότι στην Ελλάδα μερικές φορές η υλοποίηση τους σκοντάφτει σε σημαντικά ευρήματα που αφορούν την ίδια την ιστορία της Ευρώπης» είπε.

«Το παράδειγμά σας αποτελεί δείγμα πολιτισμού και ανθρωπιάς. Και μέχρις ότου η Ευρώπη πάρει τις αποφάσεις της, το βάρος πέφτει στις δικές σας πλάτες. Σε σας όμως ανήκει και ο έπαινος για αυτό που κάνετε».

Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χαιρέτησε το πλήρωμα του Λιμενικού Σώματος που στελεχώνουν το ΠΛΣ 602 αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης πολιτικής και στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη για την επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης.

Σημειώνεται ότι το πλήρωμα του σκάφους με πρώτους τον κυβερνήτη του ανθυποπλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο και τη διασώστρια Ζωή Λειβαδίτη που ήταν παρόντες κατά τη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο, έχουν διακριθεί επανειλημμένα σε διασώσεις κυριολεκτικά χιλιάδων ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών, που κινδύνευσαν κατά το πέρασμά τους από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές στη Λέσβο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης σημείωσε ότι η Λέσβος από την απελευθέρωσή της στις 8 Νοεμβρίου του 1912 «κοσμεί τον εθνικό μας κορμό ποικιλοτρόπως, ιδίως δε ως προνομιακός κληρονόμος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ιωνίας. Αυτήν τη μεγάλη ιστορική και πολιτισμική παράδοση εξακολουθεί να υπηρετεί, κυρίως σήμερα».

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος και πάλι εμμέσως πλην σαφώς στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα «η Λέσβος κατά την τρέχουσα εξαιρετικά κρίσιμη εθνική συγκυρία αναδεικνύεται, ταυτοχρόνως, ακοίμητος και ακάματος φρουρός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτίστως όμως ιδανικός, μέχρις αυτοθυσίας, εκφραστής της Ειρήνης και υπερασπιστής του Ανθρώπου, της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του».

Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Μανταμάδο, ενώ στη συνέχεια και πριν αναχωρήσει θα πάει στη Σκάλα Συκαμνιάς όπου θα συναντηθεί με κατοίκους του μικρού αυτού χωριού που αποτελεί το κύριο σημείο αποβίβασης δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων τους τελευταίους μήνες.

Σ. Μπαλάσκας, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λέσβος

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal