Παυλόπουλος: Δεν αλλάζουν οι θέσεις στα εθνικά




Η θέση μας πάνω στα ζητήματα που σχετίζονται με την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων είναι δεδομένη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος «οι θέσεις μας δεν αλλάζουν και δεν πρόκειται να αλλάξουν όχι γιατί είναι εμμονή μας, αλλά γιατί στηρίζονται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι γνωστό π.χ. ότι σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, οι θέσεις αυτές είναι γνωστές και εκπορεύονται όχι μόνον από την δική μας βούληση, αλλά και από την ευρωπαϊκή βούληση. Δοθέντος ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στο ζήτημα αυτό εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου από την Τουρκία. Τεράστιο κομμάτι του οποίου είναι η προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα θέματα Δικαιοσύνης κλπ».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος, υπογράμμισε τον σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και η οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί παρά να είναι συμβατή με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Και έχουμε πει ότι τα θέματα αυτά: η ενιαία διεθνής προσωπικότητα, η ενιαία ιθαγένεια, η ενιαία κυριαρχία, η μορφή του Κράτους που δεν μπορεί να είναι μορφή που θα οδηγούσε την Κύπρο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα αυτά είναι δεδομένα. Και δεν πρόκειται να αλλάξουν και το τονίζω : Δεν είναι δικές μας εμμονές. Είναι η προστασία του ίδιου του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και σε όλα τα λοιπά θέματα, παραδείγματος χάριν στο θέμα των Σκοπίων είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο έχουμε τονίσει».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού Λαού, με τις οποίες, όπως είπε, διασφαλίσθηκε η πορεία της Ελλάδος εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας, από εκεί και πέρα μας δίνεται η ευκαιρία να αντιτάξουμε στους εταίρους μας ότι και εκείνοι οφείλουν να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Όσον αφορά στο Προσφυγικό σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο, με βάση τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, με βάση την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. «Η Ελλάδα κυριάρχως φυλάσσει τα σύνορά της. Αλλά σε αυτό θέλει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί υπερασπιζόμαστε και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης-το τονίζω-κυριάρχως τα καθορίζουμε».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος, υπογράμμισε ότι για να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα, για να μπορέσουμε να αντιτάξουμε στους εταίρους μας και τις δικές τους υποχρεώσεις απαιτείται από την δική μας την πλευρά η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα.

«Στην πολιτική ζωή βεβαίως, πάντοτε υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ήσσονα θέματα. Στα μείζονα όμως, στους εθνικούς στόχους, που δεν εξαρτώνται από τις αλλαγές των κυβερνήσεων δεν μπορεί παρά να είμαστε ενωμένοι και να δίνουμε μαζί την μάχη» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση στα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα, γιατί όλοι βεβαίως βιώνουμε την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, αυτοί οι οποίοι έριξαν το κάρο από την κορυφή στους πρόποδες, τώρα να κάθονται στη γαλαρία και να κάνουν κριτική σε αυτούς που προσπαθούν να το ανεβάσουνε ξανά.

Δήμητρα Κατσιμεντέ, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: