Παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους η Γερμανία




Η Γερμανία θα παρατείνει ως τον Φεβρουάριο τους ελέγχους στα σύνορά της εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική αλλαγή στην εισροή προσφύγων, οι έλεγχοι στα σύνορα θα παραταθούν για τρεις μήνες, αυτή τη φορά βάσει των άρθρων 23 και 24 της Συνθήκης Σένγκεν», επεσήμανε το γερμανικό υπουργείο, προσθέτοντας ότι το μέτρο θα ισχύει από αύριο 14 Νοεμβρίου.

Το υπουργείο είχε προειδοποιήσει στα τέλη Οκτωβρίου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι σκόπευε να κάνει χρήση αυτής της διαδικασίας, αν δεν μειωνόταν η εισροή προσφύγων στη Γερμανία.

Μέχρι στιγμής, το Βερολίνο παρέτεινε τους ελέγχους στα σύνορά του κατά ένα μήνα κάθε φορά, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν.

Πλέον η Γερμανία βασίζεται σε άλλες διαδικασίες εξαίρεσης που της επιτρέπουν να αναστείλει τους κανόνες ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών για μια περίοδο που ενδέχεται να φτάσει και τα δύο χρόνια.

Η Γερμανία, που αναμένεται να υποδεχθεί έως και ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο φέτος, επικεντρώνει κυρίως τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία, τη χώρα από την οποία περνά ο κύριος όγκος των προσφύγων και των μεταναστών που περνά από τα Βαλκάνια.

Εξάλλου πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία στο εσωτερικό της ΕΕ για την ανακατανομή των προσφύγων, κυρίως Σύρων, που φτάνουν κατά δεκάδες χιλιάδες.

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η έλλειψη συντονισμένης απάντησης των κρατών μελών της ΕΕ ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην Ευρώπη.

«Η διάσωση της Σένγκεν είναι μια κούρσα ενάντια στον χρόνο και είμαστε αποφασισμένοι να την κερδίσουμε», σχολίασε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: