Ομόφωνη υιοθέτηση της Απόφασης για την «Ασφάλεια των Δημοσιογράφων»




Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε φέτος η πρωτοβουλία της Ελλάδας να προωθήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εκ νέου την Απόφαση για την «Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας», η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Τρίτη Επιτροπή.

Η εν λόγω Απόφαση είχε υιοθετηθεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2013 και προωθήθηκε και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία της Ελλάδας. Πρόκειται για μία σημαντική Απόφαση με την οποία αναγνωρίζονται οι προσπάθειες των χωρών για την αναθεώρηση των πρακτικών που περιορίζουν την ικανότητα των δημοσιογράφων να εργάζονται ανεξάρτητα και ανεμπόδιστα, ενώ γίνεται έκκληση για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Επίσης, τονίζεται ότι τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη κατά της τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να παρεμποδίζουν αυθαίρετα το έργο και την ασφάλεια των δημοσιογράφων και να αντιβαίνουν σε υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Απόφαση, στηρίχθηκε από την Αργεντινή, την Αυστρία, την Κόστα Ρίκα, τη Γαλλία και την Τυνησία και συγκηδεμονεύτηκε από συνολικά 83 κράτη, μεταξύ των οποίων το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικός αριθμός κρατών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και αρκετά αραβικά και αφρικανικά κράτη.

Σ. Αραβοπούλου, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: