Ομήρου: Προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για τη λύση η κατάργηση των εγγυήσεων




Η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για να υπάρξει λύση στο κυπριακό ανέφερεχθες ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Μιλώντας μετά το πέρας του ετήσιου μνημόσυνου των ηρώων της κοινότητας Νέου Χωρίου Πάφου, ο κ. Ομήρου είπε πως οι εγγυήσεις υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας του κυπριακού λαού και δημιουργός αιτία του κυπριακού προβλήματος.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο που υπόκειται σε εγγυήσεις εγγυητές και κηδεμόνες.

Συνεπώς συνέχισε, “ η κατάργηση τους θα πρέπει να είναι όρος αδιαπραγμάτευτος στο τραπέζι των συνομιλιών “ σημειώνοντας μάλιστα πως αυτό το μήνυμα ορθώς δίνεται με έμφαση και ένταση από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και με την ίδια έμφαση και ένταση πρέπει να δίνεται και από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

“Συνεπώς δεν πρέπει να τίθεται υπό διαπραγμάτευση η κατάργηση των εγγυήσεων, οι εγγυήσεις πρέπει να καταργηθούν και αυτό είναι οριστικό και τελεσίδικο”, συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου.

Αναφορικά με την επιστολή του Μουσταφά Ακιντζί προς την Κομισιόν σε ό,τι αφορά κατοχύρωση χαλουμιού, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι δηλώσεις Ακιντζί δημιουργούν απογοήτευση και ανησυχίες δεδομένου ότι η εκλογή του είχε δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα και προσδοκίες ότι θα ήταν δυνατόν να οδηγηθούμε σε μια νέα προσέγγιση από τουρκοκυπριακής πλευράς, σε σχέση με τους προκατόχους του.

Ο κ. Ομήρου παρατήρησε μετά λύπης του , πως “δυστυχώς και με τις δηλώσεις περί πλειοψηφίας πληθυσμού και γης και με τις δηλώσεις για να κηρυχθεί ως πρωτογενές δίκαιο η λύση για να επιτραπούν μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο” , αλλά και ενέργειες όπως είναι αυτή της επιστολής προς την Κομισιόν σε ότι αφορά το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού, όπως είπε, “δημιουργούν μεγάλη απογοήτευση και ανησυχίες για το αν πράγματι ο κ. Ακιντζί διατηρεί τις απόψεις που είχε στο παρελθόν για μια λύση του κυπριακού με μετριοπαθή προσέγγιση ή αν υπάρχει διολίσθηση προς τις πάγιες αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις”.

ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους – ΠΑΦΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: