Ομήρου: Απορρίπτονται εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και γης




Στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι θέσεις Τουρκίας και Ακιντζί για εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και γης, για να κηρυχθεί η λύση σε πρωτογενές δίκαιο, για να επιτραπούν μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και για νομιμοποίηση του εποικισμού απορρίπτονται κατηγορηματικά.

Αυτό αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε γραπτή δήλωσή του με αφορμή την 32η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Ταυτόχρονα, αναφέρει, θα πρέπει να υποδειχθεί σε όσους τρίτους μας προτρέπουν «να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού» ότι τώρα είναι η ώρα για να ασκηθούν πιέσεις και να χρησιμοποιηθούν δυνατότητες επιρροών προς την Τουρκία. Επίσης να καταστεί σαφές ότι άρση της αρνησικυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για άνοιγμα Κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας – ΕΕ θα είναι δυνατή μόνο με έμπρακτα βήματα της Τουρκίας που θα οδηγούν σε λύση του Κυπριακού στη βάση των Αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ως μια ενέργεια περαιτέρω προώθησης και παγίωσης των τετελεσμένων της εισβολής και προώθησης των στόχων της Τουρκίας για διχοτόμηση και ενσωμάτωση των κατεχομένων.

«Σε αυτή τη θλιβερή επέτειο επανατονίζουμε τη σταθερή άρνηση του λαού μας να αποδεχθεί λύση που θα νομιμοποιεί τα αποτελέσματα του εγκλήματος της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου», αναφέρει.

Διακηρύσσει επίσης την εμμονή σε λύση δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική με τερματισμό της κατοχής, με αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για το σύνολο του κυπριακού λαού, με απομάκρυνση των εποίκων και με κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, με εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: