Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και η Κύπρος




Του ΛΟΥΚΗ ΛΟΥΚΑΙΔΗ

Πολύ θετική η φυσιογνωμία του ΥΠΕΞ της Ελλάδας κ. Κοτζιά ιδιαίτερα για το κυπριακό πρόβλημα, αφού από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το σημαντικό του πόστο παραμέρισε -σε αντίθεση με προηγούμενους- τις κλισέ διπλωματικές δηλώσεις για το πρόβλημά μας περί συνομιλιών κ.λπ. και δεν μάσησε τα λόγια του για τις υποχρεώσεις και τις παρανομίες της Τουρκίας στην Κύπρο.

Ενήργησε σαν σωστός υπουργός των Εξωτερικών μιας χώρας από την οποία δικαιολογημένα αναμένουμε συμπαράσταση και ενίσχυση στον αγώνα μας για λόγους αυτονόητους. Η ελληνικότητα των Ελληνοκυπρίων είναι μέρος της ταυτότητάς τους, έστω και αν για μερικούς είναι βάρος ή θεωρούν ότι τους καθιστά «εθνικιστές» και άλλα παρόμοια. Ο κάθε άνθρωπος έχει μια ταυτότητα που απαρτίζεται από το φύλο, την οικογενειακή και εθνική του καταγωγή, το επώνυμο και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που επιτρέπουν την αναγνώρισή του. Εάν η ελληνική καταγωγή ενοχλεί οποιονδήποτε μπορεί να την απαλλαγεί όπως μπορεί να συμβεί και με το όνομά του ή ακόμα και το φύλο του. Το γεγονός παραμένει ότι η πλειοψηφία του κυπριακού λαού φέρει όλα τα γνωρίσματα της ελληνικής καταγωγής του για την οποία αγωνίστηκε και είναι υπερήφανος.

Η μητρόπολη του Ελληνισμού, δηλαδή η Ελλάδα, αποτελούσε ανέκαθεν το στήριγμα των Ελληνοκυπρίων στο πρόβλημά τους με τους κατακτητές. Λάθη έγιναν και από την πλευρά της Ελλάδας και από εμάς από την εποχή της Αγγλοκρατίας μέχρι σήμερα. Το ίδιο το κυπριακό ζυριχικό κράτος στηρίζεται σε λάθη της ελληνικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή και τους Ελληνοκύπριους πολιτευόμενους, αρχής γενομένης με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Στη συνέχεια θα βρούμε την ελληνική χούντα, το πραξικόπημά της στην Κύπρο σε συνδυασμό με τα δικά μας λάθη. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι απαλλάττεται η Τουρκία ή η Αγγλία από την καθοριστική αρνητική και εν πολλοίς εγκληματική τους συμπεριφορά που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Εμείς είμαστε οι αδύνατοι. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος. Θα έπρεπε όμως να αναπτύξουμε μαζί πιο αποτελεσματικές πρωτοβουλίες και να αντιμετωπίσουμε με συνέπεια την τουρκική και αγγλική πολιτική για να αποκτήσουμε πραγματική ελευθερία, κάτι που δεν συνέβη μέχρι τώρα. Ο εθνικός μας σύνδεσμος με την Ελλάδα ήταν βασικός θετικός παράγων στον αγώνα μας. Και αυτό τον Σύνδεσμο προσπάθησαν πολλοί και ακόμα προσπαθούν να τον εξουδετερώσουν, με απώτερο σκοπό να μας απομακρύνουν από ένα κράτος που φύσει και θέσει είναι σύμμαχός μας.

Σε αυτήν την προσπάθεια βοηθούν και ορισμένοι στην Κύπρο που αποποιούνται την ελληνική τους ταυτότητα με άπταιστη ελληνική γλώσσα. Ό,τι και αν συνέβη στο παρελθόν, σημασία έχει ότι η ελληνική μας καταγωγή δεν μπορεί να καταργηθεί. Η δε Ελλάδα πρέπει γι’ αυτό τον λόγο να προσπαθεί να αγωνιστεί με εμάς για την επικράτηση του δικαίου στο νησί μας. Πολλοί από τους πολιτικούς της μας απογοήτευσαν αποφεύγοντας να λένε τα πράγματα με το όνομά τους όσον αφορά στην Τουρκία και την Αγγλία και να προτιμούν τη διπλωματική γλώσσα της προσέγγισης με τις χώρες αυτές ή το σχέδιο Ανάν. Έστω και αν η Τουρκία δεν άλλαξε καθόλου πολιτική και παραμένει εχθρική, συνεχίζοντας τις αεροπορικές παρεμβάσεις στον εναέριο ελληνικό χώρο και προβαίνοντας σε παράνομες αξιώσεις και επεμβάσεις στο Αιγαίο.

Δεν μπορούμε να κάνουμε πόλεμο εναντίον της Τουρκίας. Αλλά μπορούμε να κάνουμε επιθετική διπλωματία καταγγέλλοντας καθημερινώς και πιέζοντας την Τουρκία στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Έχουμε οικονομικά προβλήματα τόσο στην Κύπρο όσο και χειρότερα στην Ελλάδα. Δεν πρέπει όμως να υποταχθούμε και να γονατίσουμε στα εθνικά μας θέματα. Οι ξένοι εκμεταλλεύονται τα προβλήματά μας. Πρέπει να τους αποτρέψουμε απωθώντας τους από τις πονηρές ενέργειες και την εκμετάλλευσά τους.

Θέλουμε πολιτικούς με σθένος και δυναμισμό. Πολιτικούς σαν τον κ. Νίκο Κοτζιά και άλλους που τον μιμούνται. Και αν δεν τα καταφέρνουν, να πάνε σπίτι τους μαζί με την υποχωρητικότητά τους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: