Ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας και άλλα πράσσειν άλογα




«Ξεκλειδώσαμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, τώρα, ξεκλειδώνουμε την αναθέρμανσή της», δήλωσε ενθουσιασμένος ο Έλληνας πρωθυπουργός στη χθεσινή σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Για την Ελλάδα, ήταν μια στρατηγική επιλογή, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών διαφορών και να επιλυθεί το Κυπριακό», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Να γελάσουμε τώρα κ. πρωθυπουργέ; Για ποιον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας του Ερντογάν ομιλείτε ακριβώς; Θα πρέπει να είστε είτε αφελής ή υπερβολικά ρομαντικός για να πιστεύετε πραγματικά ότι η Τουρκία, ειδικά τώρα, η ισλαμιστική Τουρκία, έχει κάποια πρόθεση να εκδημοκρατιστεί, την στιγμή που η ηγεσία της θεωρεί, όχι άδικα, δεδομένο, πως η όποια προσπάθεια εκδημοκρατισμού θα οδηγήσει σε διάλυση της χώρας όπως την ξέρουμε.

Το να λένε οι Ευρωπαίοι ανοησίες αυτού του τύπου είναι κατανοητό διότι έτσι καλύπτουν τη δική τους ανεπάρκεια στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και αναζητούν σωτηρία στις αγκάλες του Ερντογάν, με το αζημίωτο. Το να το λέει όμως ένας Έλληνας πρωθυπουργός, προσπαθώντας μετά εορτής, να «πουλήσει τσαμπουκά», μέσω Twitter, περί πιλότων, και μάλιστα να σπεύδει αμέσως μετά την ανάρτηση να «κατεβάσει» το επίμαχο σχόλιο από τον αγγλικό του λογαριασμό, αλλά να το αφήνει στον ελληνικό, για εσωτερική κατανάλωση, ειλικρινά μας ξεπερνά.

Γενικά η ελληνική πολιτική ηγεσία η οποία, χρόνια τώρα, έχει υιοθετήσει την άποψη περί της «ευρωπαϊκής προοπτικής» της Τουρκίας, βλέπει όνειρα, όρθια. Η Τουρκία δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνει δημοκρατία, με τη δυτική έννοια του όρου, καθώς αποτελεί ένα συνονθύλευμα φυγόκεντρων τάσεων, ισχυρότερη των οποίων είναι η κουρδική.

Ειδικά όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στη Μέση Ανατολή η Τουρκία το πιθανότερο είναι να εξελιχθεί και επισήμως σε ισλαμοφασιστική δικτατορία – όπως είναι ήδη ανεπισήμως – παρά να υιοθετήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκδημοκρατισμό της.

Οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν αυτό και απλώς κάνουν τη δουλειά τους. Δωροδοκούν δηλαδή την Τουρκία για να τους απαλλάξει από το προσφυγικό βάρος. Η Ελλάδα όμως, όπως και η Κύπρος, έχουν πολύ περισσότερους λόγους να ανησυχούν έναντι της Τουρκίας, η οποία έχει αποδειχτεί, στην πράξη, δόλια και αναξιόπιστη.

ΠΚ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: