Ο Αναστάσιος για τις νέες προκλήσεις αυτοαποκαλούμενου «ορθόδοξου ιερέα»




Σε ανακοίνωση σχετικά με τις νέες προκλήσεις από πλευράς του Νικόλα Μάρκου, ο οποίος εμφανίζεται ως «ορθόδοξος ιερέας», προβαίνει η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας, τον οποίο καταγγέλλει ότι προ ημερών, 27 – 28 Οκτωβρίου 2015, επανήλθε σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς με νέο κατασκεύασμα ασυνάρτητων συκοφαντικών δυσφημήσεων ακόμη και αναιδών απειλών εναντίον της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας και του Προκαθημένου της.

«1. Ο Νικόλα Μάρκου δεν έχει καμία σχέση με την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, την αναγνωρισμένη από το κράτος.

2. Ουδεμία Ορθόδοξη Εκκλησία ούτε άλλη Εκκλησία στον κόσμο τον αναγνωρίζει ως κληρικό.

3. Ως αδίστακτος ιερόσυλος έχει σφετεριστεί παράνομα το ναό της Παναγίας στο Ελμπασάν, ο οποίος είναι πολιτιστικό μνημείο, και ανήκει στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας.

4. Για όσους γνωρίζουν τα θρησκευτικά θέματα, οι δηλώσεις του Νικόλα Μάρκου είναι γελοία φληναφήματα που επαναλαμβάνουν ανόητες φαντασιώσεις και εντελώς αβάσιμες συκοφαντίες. Τον χρησιμοποιούν ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι, που έχουν πρόσβαση στα μέσα ενημερώσεως, για να κατηγορούν χωρίς καμιά αφορμή την Ορθόδοξη Εκκλησία και να συντηρούν μια εμπαθή ανθελληνική προπαγάνδα, η οποία προφανώς δεν συνάδει με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Ο Νικόλα Μάρκου όπως επισημαίνεται σε παλαιότερες ανακοινώσεις της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας όχι μόνο δεν είναι ιερέας, αλλά έχει διαπράξει και κατάφωρες απάτες. Προκαλεί εντάσεις και προβλήματα στην ορθόδοξη κοινότητα της Αλβανίας με κατ’ επανάληψη εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης από το Ελμπασάν ως «ορθόδοξος ιερέας», όπου κάνει λόγο για «ελληνοποίηση της Ορθοδοξίας στην Αλβανία» και «πρόσβαση των Ελλήνων σε όλα τα μέσα και Ιδρύματα» .

Ωστόσο, δεν έχει αναγνωριστεί ως ιερέας από καμιά Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τον κόσμο ούτε από κάποια άλλη Εκκλησία ή χριστιανική ομολογία και ούτε από το αλβανικό κράτος, ενώ κρατάει υπό κατάληψη ένα μνημείο πολιτισμού, την Εκκλησία της Παναγίας στο συνοικισμό «Καλιά», στο Ελμπασάν.

Ελένη Μαχαίρα, ΑΘΗΝΑ, Αθηναϊκό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: