Ναι στην ενότητα, όχι στην ανωνυμία




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Για άλλη μια φορά, η Νέα Δημοκρατία προχωρά στην εκλογή νέου προέδρου. Οι διαδικασίες δρομολογήθηκαν με βάση το καταστατικό της. Υπάρχουν, ωστόσο, ζητήματα που επιβάλλεται να απαντηθούν, έστω και τώρα. Και ένα από τα πιο σημαντικά αφορά στην ταυτότητα εκείνων που θα προσέλθουν στις κάλπες και θα αναδείξουν με την ψήφο τους τον νέο πρόεδρο.

Οι απόψεις διίστανται, αλλά το καταστατικό ανοίγει τις πόρτες σε όλους. Οποιος περνά και βλέπει φως, μπορεί να μπαίνει και να ψηφίζει. Χρειάζονται, λοιπόν, όλοι οι Νεοδημοκράτες να είμαστε παρόντες, για να μην αφήσουμε σε «περαστικούς» τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτοί τον νέο πρόεδρο.

Χρειάζεται όμως και κάτι ακόμη. Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων εκείνων που θα προσέλθουν στις κάλπες. Ετσι ώστε να είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στο φως. Περήφανοι για τη συμμετοχή μας στη Νέα Δημοκρατία και τη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της. Περήφανοι και όχι κρυπτόμενοι.

Εάν δεν τολμάς να πεις πως πιστεύεις στις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, πώς άραγε μπορείς να μετέχεις στην ανάδειξη του πρόεδρου της και -κατ’ επέκταση- στη διαμόρφωση της πορείας της;

Σήμερα βεβαίως ζούμε σε μια εθνική ιδιαιτερότητα. Οι πολίτες έχουν απαξιώσει την πολιτική. Απέχουν και δεν συμμετέχουν. Λίγη σημασία δίνουν στο ποιος τους εκπροσωπεί. Ο καθένας βυθίζεται στο προσωπικό πρόβλημά του και δεν κοιτάζει πέρα και μακριά.

Τα αποτελέσματα αυτής της αδιαφορίας τα ζήσαμε πολύ έντονα και με την προβληματική αντιπροσώπευση της κοινωνίας στη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το βάρος της ευθύνης που καλείται να σηκώσει στους ώμους της η Νέα Δημοκρατία, ως κεντρικός φορέας της ελληνικής κεντροδεξιάς, είναι μεγάλο. Η ηγεσία που θα προκύψει από τις εσωκομματικές εκλογές οφείλει να κρατήσει ενωμένη την παράταξη, ώστε στη συνέχεια να ενώσει και τους υπόλοιπους Ελληνες. Για να γίνει πλειοψηφία στην κοινωνία και να ηγηθεί της εθνικής προσπάθειας για την ανάταξη της χώρας.

Η εμπειρία μας έδειξε ότι μια μεγάλη παράταξη γίνεται μεγαλύτερη, όταν ο ηγέτης της ξεκινάει με γνώμονα τη σύνθεση. Οταν ενώνει και δεν χωρίζει. Οταν απαντά στις ανάγκες των καιρών και όχι σε κάποια εφήμερη μόδα. Οταν προτάσσει το εθνικό συμφέρον. Οταν απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες. Οταν διασφαλίζει την ενότητα και το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Και μην ξεχνάμε:

Πιο οδυνηρή από την αντιπαράθεση είναι η γελοιοποίηση της διαδικασίας. Ο κόσμος θέλει θέσεις και όχι προσωπικά χτυπήματα. Θέλει προβολή ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας με βάση την ιδρυτική διακήρυξή της. Θέλει δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα. Θέλει σιγουριά, γνώση, εμπειρία. Θέλει σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Διαφορετικά, η επικράτηση του αριστερού λαϊκισμού στην Ελλάδα θα είναι η μοναδική εξαίρεση στην Ευρώπη.

  • Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, είναι Συντονιστής Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: