«Ναι» ΚΑΣ στην τελετή έναρξης του 33ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών

Και με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου 2015, ώρα 16:30, η τελετή έναρξης του 33ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών εντός του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου των Αθηναίων, που θα έχει και την τηλεοπτική κάλυψη του κρατικού καναλιού.

Τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν το «πράσινο φως» στο σχετικό αίτημα του Δήμου Μαραθώνα για την παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου, εντός του οποίου διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2007 η τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθώνιου Αθηνών. Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Στίβου (ΣΕΓΑΣ) και τον Δήμο Μαραθώνα, τελείται υπό την αιγίδα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και μιας σειράς άλλων φορέων, πολιτικών και αθλητικών.

Η τελετή έναρξης συνοδεύεται πάντα από ένα δρώμενο συμβολικής σημασίας, με θέμα τον σύγχρονο άνθρωπο και τον αγώνα του στον καθημερινό «Μαραθώνιο». Φέτος, η σκηνοθεσία της τελετής έναρξης και της Αφής της Φλόγας ανατέθηκε από τον Δήμο Μαραθώνα στον γνωστό σκηνοθέτη-χορογράφο Φωκά Ευαγγελινό, που πρότεινε και το σενάριο. Τα σκηνικά θα είναι λιτά, με δυο εξέδρες, ύψους 3 μέτρων και διαμέτρου 2Χ2, να στήνονται σε απόσταση από τον τύμβο, πάνω στον οποίο δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρώμενο. Στη μία εξέδρα, γιγαντοοθόνη θα προβάλλει εικόνες και υλικό από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα που σχετίζονται με το ιστορικό γεγονός, ενώ στην άλλη θα τοποθετηθεί ο εξοπλισμός για την τηλεοπτική κάλυψη από το κρατικό κανάλι. Σε απόσταση 30 και πλέον μέτρα από τον τύμβο θα υπάρχουν καθίσματα για 300 επίσημους προσκεκλημένους, σηματοδότηση και οριοθέτηση για το κοινό, ενώ στο βόρειο μέρος του τύμβου, εσωτερικά, γεννήτρια θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της εκδήλωσης και φώτα μικρής έντασης θα εξασφαλίζουν, λόγω ώρας, την ομαλή είσοδο και έξοδο του κοινού.

Το δρώμενο θα εξελιχθεί σε απόσταση 15 μ. από τον τύμβο, υπό τους ήχους πρωτότυπης μουσικής του ‘Αγγελου Τριανταφύλλου, με έναν ηθοποιό να αφηγείται τη Μάχη του Μαραθώνα μέσα από αποσπάσματα του Ηρόδοτου και άλλους 10 ηθοποιούς, απόφοιτους του Εθνικού Θεάτρου, να ανακαλούν μνήμες της μάχης. Την ίδια στιγμή, θα προβάλλονται οι εικόνες στη γιγαντοοθόνη. Με το τέλος της προβολής, από τη δεξιά πλευρά του τύμβου θα εμφανιστεί γυναίκα που θα τραγουδήσει παραδοσιακό τραγούδι (αντιπροσωπεύοντας, όπως ειπώθηκε, τη γυναίκα – μάνα που γεννά πολεμιστές πρωταθλητές), ενώ χορός από 20 άτομα ντυμένα με σύγχρονα ενδύματα από το βεστιάριο του Εθνικού Θεάτρου θα εμφανιστούν -ως σύγχρονοι μαραθωνοδρόμοι- και από τις δυο πλευρές του τύμβου. Η τελετή θα κορυφωθεί με την εμφάνιση του ημεροδρόμου, που θα ανάψει με τη φλόγα τον βωμό, αλλά και τη λαμπαδηδρομία, στην οποία θα συμμετέχουν, όπως κάθε χρόνο, σχολεία, κοινωνικοί φορείς και προσωπικότητες, δηλαδή αθλητές ή εκπρόσωποι διεθνών και εθνικών αθλητικών φορέων.

Όπως επισημάνθηκε από τον τεχνικό διευθυντή του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, Ευάγγελο Παπαποστόλου, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση μαζί με τον κ. Ευαγγελινό, φέτος οι ξένες συμμετοχές αυξήθηκαν κατά 35% (πέρσι αγωνίστηκαν 13.000 φέτος 16.000), ενώ συνολικά οι συμμετέχοντες θα είναι 44.000. Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ο μοναδικός που γίνεται πάνω στην αρχική διαδρομή, ενώ κάτω από το Βωμό της Αφετηρίας βρίσκεται η μαρμάρινη επιγραφή των «40 ΣΤ» (40 στάδια), η οποία βρέθηκε κατά τη διάρκεια των έργων αναβάθμισης του χώρου της Ιστορικής Αφετηρίας, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, επιβεβαιώνοντας την αυθεντικότητα της περιοχής.

Ελένη Μάρκου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Be the first to comment on "«Ναι» ΚΑΣ στην τελετή έναρξης του 33ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*