Να σταματήσει να είναι το Αιγαίο νεκροταφείο ψυχών…




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ

Οι πυλώνες της αλληλεγγύης αλλά και της ίδιας της Ευρώπης καταρρέουν υπό το βάρος του προσφυγικού δράματος που γίνεται όλο και πιο έντονο. Σωστά ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε από το βήμα της ελληνικής Βουλής πως «τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο νεκρά παιδιά, ξεβράζουν στις ακτές τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Ζήτησε να μη μετατραπεί το Αιγαίο σε νεκροταφείο ψυχών και ανέδειξε πως το πρόσωπο της Ευρώπης είναι αυτό που δείχνει η Μυτιλήνη και όχι αυτό που δείχνει η Ουγγαρία όπου κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές σε πρόσφυγες.

*** Την ίδια ώρα οι Τούρκοι δουλέμποροι αυξάνουν τις διαδρομές θανάτου στο Αιγαίο και η Άγκυρα εκβιάζει την Ευρώπη προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερα ανταλλάγματα για βοήθεια που όσοι αναζητούν ελπίδα δεν βλέπουν. Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν αμήχανοι και αδιάφοροι αποδιδόμενοι σε έναν αγώνα να απομακρύνουν από τα δικά τους σύνορα το πρόβλημα. Κλείνουν τα αφτιά και τα μάτια μπροστά στην τραγωδία. Ροκανίζουν σε καθημερινή βάση τους πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αναδεικνύοντας το κακό πρόσωπο της αδιαφορίας.

*** Η Τουρκία επιμένει στη δοκιμασμένη συνταγή της διεκδίκησης… αργυρίων προκειμένου να συνεργαστεί για το αυτονόητο. Η χώρα που συνέβαλε στην έξαρση του τζιχαντισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, θέλοντας να εκτοπίσει τον Άσαντ από την Προεδρία της Συρίας και ο Ταγίπ Ερντογάν να αναδειχθεί σε μεγαλοηγεμόνα του μουσουλμανικού κόσμου, βρίσκει ακόμη πρόσφορο έδαφος για να κάνει τα παιγνίδια της… χωρίς κόστος.

*** Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ήταν σίγουρα λαλίστατοι αν εισέβαλλαν οι στρατιώτες του Άσαντ στα στούντιο ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών και έκλειναν τηλεοπτικούς σταθμούς λίγα μόνο 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή εκλογών άκρως σημαντικών για το νέο σκηνικό στην Τουρκία. Στην περίπτωση του Ερντογάν κατάπιαν τη γλώσσα τους… Το ίδιο έκαναν και όταν η τουρκική αεροπορία σφυροκοπούσε τους Κούρδους αντί τους τζιχαντιστές. Το παραχαϊδεμένο παιδί μπορεί ανενόχλητο να συνεχίσει τις προκλήσεις του εντός και εκτός…

*** Τα δεδομένα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη διαχείριση για τη Λευκωσία και την Αθήνα. Το στραπάτσο από την οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο το εύρος των διπλωματικών τους παρεμβάσεων. Αναμέναμε ότι θα ήταν τουλάχιστον σοφότερες. Ότι θα ενεργοποιούσαν το πλήθος των επιστημόνων που οι δύο χώρες διαθέτουν προκειμένου να ενισχύουν τη φαρέτρα των πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων με όπλα προς αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης. Αλήθεια, εκείνη η μελέτη του Συμβουλίου Στρατηγικών Μελετών πού βρίσκεται;

*** Και θα καταλήξουμε με μια ρήση του Καζαντζάκη: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω».

WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: