Μιλούν για πρόοδο στην Κύπρο, αλλά πιο πολλές οι διαφωνίες




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με καθημερινές συζητήσεις των διαπραγματευτών και τρεις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί εντός Δεκεμβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως θα έχουν, στο τέλος αυτού του μήνα, μια συνολική εικόνα για συγκλίσεις και αποκλίσεις.

Παράλληλα, επιχειρείται από τον Διεθνή Οργανισμό να συντηρηθεί η κινητικότητα στο Κυπριακό, ώστε να μπορέσουν να επιταχύνουν τα βήματά τους με τον νέο χρόνο. Είναι σαφές από τα όσα αναφέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι πως σε κάποια θέματα έχει επιτευχθεί πρόοδος, υπό την έννοια ότι έχουν σμικρυνθεί οι διαφορές. Υπάρχουν, όμως, θέματα στα οποία υφίστανται διαφορές ή δεν τα έχουν ακόμη συζητήσει.

Δεν είναι, πάντως, τυχαίο το γεγονός ότι αποφεύχθηκε χθες, μετά και την ολοκλήρωση των εντατικών διαπραγματεύσεων Νοεμβρίου, να γίνει μια αξιολόγηση και ενδεχομένως να ανακοινώνονταν συγκλίσεις. Θέλοντας, ωστόσο, να υπάρξει μια κίνηση που να επιβεβαιώνει την κινητικότητα και την πρόοδο, ανακοινώθηκε η συγκρότηση Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία. Τούτο αποφασίσθηκε υπό το φως και των όσων έχουν συμβεί προ ημερών με την επίθεση από ανεγκέφαλους εναντίον Τουρκοκυπρίων.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σε σχέση με τη νέα Επιτροπή, θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, υφιστάμενη έρευνα και καλές πρακτικές στην εκπαίδευση στην Κύπρο και στο εξωτερικό και θα αναλάβει μια σχετική έρευνα για το πώς η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στη μετατροπή των συγκρούσεων, στην ειρήνη, στη συμφιλίωση και στην αντιμετώπιση της προκατάληψης, των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του εξτρεμισμού. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, θα δουλέψει για την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού μηχανισμού για την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα σχολεία των δυο εκπαιδευτικών συστημάτων και την προώθηση των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τις δυο κοινότητες και θα εισηγηθεί τις καλύτερες επιλογές πολιτικής και πορεία δράσης που θα επιτρέψουν τον συντονισμό των δυο εκπαιδευτικών συστημάτων, συμβάλλοντας έτσι σε μια βιώσιμη και λειτουργική δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των εντατικών, που περιελάμβανε έξι συναντήσεις των Αναστασιάδη και Ακιντζί και πολύ περισσότερες των διαπραγματευτών, ο κ. Άιντα είπε πως οι δυο ηγέτες συζήτησαν ένα αριθμό θεμάτων στα περισσότερα από τα κεφάλαια, χιαστί και σε μεγάλο βάθος, και έχουν σημειώσει περαιτέρω πρόοδο. Οι ηγέτες έχουν πετύχει μια καλύτερη κατανόηση των ανησυχιών εκατέρωθεν. Έχουν τώρα περισσότερες ελπίδες και μεγαλύτερη πεποίθηση ότι τα εκκρεμούντα θέματα μπορούν να επιλυθούν στο εγγύς μέλλον, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών τους, είπε ο κ. Άιντα. Περαιτέρω, ανέφερε πως ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνουν τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά τους για τη διαδικασία, για συζήτηση όλων των θεμάτων κατά διασταυρούμενο τρόπο, και για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθησε σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, και τον κ. 'Αιντα. Λευκωσία 25 Νοεμβρίου 2015. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθησε σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, και τον κ. ‘Αιντα. Λευκωσία 25 Νοεμβρίου 2015. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΜΗΝ ΠΕΙΣ «ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ»

Μία από τις τρεις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα είναι Κυριακή. Διαφορετικά, όπως πληροφορούμαστε, δεν μπορούσε να «βγει» το πρόγραμμα.

Όπως ανακοινώθηκε, κατά τον Δεκέμβριο οι ηγέτες θα συναντηθούν στις 4, 15 και 20 του μήνα. Η 20η Δεκεμβρίου είναι Κυριακή και την ίδια ημέρα Αναστασιάδης και Ακιντζί θα επισκεφθούν το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Δεν εγκαταλείπω την ελπίδα…»

Ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε χθες πως δεν εγκαταλείπει την ελπίδα για την προοπτική ευόδωσης των προσπαθειών που καταβάλλονται στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Μιλώντας μετά την επιστροφή του στο προεδρικό από τη συνάντηση με τον Ακιντζί , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής σε πολλά θέματα υπάρχει σύμπτωση ή υπάρχει τουλάχιστον η διάθεση για σύμπτωση, υπάρχουν όμως και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Θέλω να ελπίζω ότι θα τις ξεπεράσουμε μέσα από την αλληλοκατανόηση των ανησυχιών της κάθε μιας των δύο κοινοτήτων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να αναφερθεί στα ταξίδια του, σήμερα στη Μάλτα, αλλά και στις Βρυξέλλες και αργότερα στο Παρίσι καθώς και στις επισκέψεις στην Κύπρο των Υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, ΗΠΑ και Κίνας. Είπε ότι «στις 8 του μηνός θα επισκεφθώ την Αθήνα, όπου στις 9 του μηνός θα έχουμε την τριμερή με την Αίγυπτο. Εν συνεχεία θα μεταβώ στην Ουκρανία για επίσημη επίσκεψη. Εν συνεχεία βεβαίως με την επιστροφή μου, πέραν των άλλων, θα μεταβώ στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου ευελπιστούμε να έχουμε κοντά μας τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας».

Απαντώντας άλλη ερώτηση, είπε ότι υπάρχει αξιοποίηση του ενδιαφέροντος του διεθνούς παράγοντα, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που επιδιώκουμε πάντοτε. «Και είναι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής ακριβώς και οι διάφορες επισκέψεις στις όσες χώρες έχω μέχρι σήμερα επισκεφθεί και στις έντονες διαβουλεύσεις που έχω και τηλεφωνικώς και διαφορετικά, είτε κατά τις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είτε κατά τις επισκέψεις σε διάφορες χώρες», κατέληξε.

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ: «Έχουμε ανάγκη από κουλτούρα ειρήνης» – «Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Μάιο»

Ο κατοχικός ηγέτης σε δηλώσεις του επιστρέφοντας στα κατεχόμενα είπε πως η απόφαση για την δημιουργία της Τεχνικής Επιτροπής για την παιδεία είναι σημαντική, κάνοντας λόγο ότι η Κύπρος έχει ανάγκη από μια κουλτούρα ειρήνης και επισημαίνοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητη η συνεργασία των συστημάτων παιδείας των δύο πλευρών, ο συντονισμός.

«Η μη ανεκτικότητα, η μη ανοχή, τα ρατσιστικά επεισόδια εναντίον Τ/κ στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα μάς οδήγησαν στην δημιουργία μια τέτοιας επιτροπής για την παιδεία. Γιατί η μελλοντική γενιά πρέπει να ανατραφεί με κουλτούρα ειρήνης και ανεκτικότητας. Το μέρος για να γίνει αυτό είναι η οικογένεια και στη συνέχεια το σχολείο και ξεκινώντας από αυτά να συνεχίσει. Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική απόφαση. Πιστεύουμε ότι σε αυτό το θέμα σύντομα θα γίνουν χρήσιμες εργασίες για να μπορέσουν οι κοινότητές μας να ετοιμαστούν για το μέλλον».

Σε παρατήρηση ότι αναμενόταν μια πιο συγκεκριμένη ανακοίνωση με συγκεκριμένη πρόοδο στα βασικά ζητήματα, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι όταν λένε ότι οι εξελίξεις είναι καλές το βασίζουν στις εξελίξεις που έχουν επιτευχθεί επισημαίνοντας την αρχή ότι χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα θέματα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή συμφωνία σε ένα μέρος, παραπέμποντας στη φορά που ανακοινώθηκε κάτι συγκεκριμένο και αφορούσε το περιουσιακό που δεν σήμαινε ότι υπήρξε συμφωνία στο κεφάλαιο αλλά μόνο στην παράγραφο που ανακοινώθηκε.

Πριν από αυτό, συνέχισε, υπήρξε αμοιβαία κατανόηση στα κεφάλαια για τον Διαμοιρασμό της Εξουσίας, την Οικονομία και την ΕΕ. Έχει επιτευχθεί πρόοδος στις τελευταίες έξι συναντήσεις, αλλά ο λόγος που δεν ανακοινώνονται μία είναι αυτή η αρχή που προανέφερε, όπως σημείωσε. Στην ερώτηση εάν η πρόοδος αυτή μπορεί να φέρει σε μια συμφωνία για λύση πριν τον Μάιο, ο κ. Ακιντζί απάντηση ότι αυτή είναι η επιθυμία και ο στόχος τους. «Μπορώ να πω ότι αυτή δεν είναι μόνο δική μας επιθυμία».

Οι εκλογές του Μαΐου, σημείωσε, δεν είναι Προεδρικές και δεν έχουν να κάνουν με τον κ. Αναστασιάδη, αλλά και πάλι “η προεκλογική είναι μια ευαίσθητη περίοδος, δεν είναι εύκολο κατά την προεκλογική περίοδο να κατευθύνεις τις διαπραγματεύσεις. Γι` αυτό θα ήταν για όλους καλύτερο εάν μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο σε μια συμφωνία για τις παραμέτρους της λύσης. Αυτή είναι η επιθυμία μας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό θα γίνει σίγουρα. Εξαρτάται από το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία από δω και πέρα”. Εξέφρασε δε την άποψη ότι εντός πέντε μηνών έχει επιτευχθεί πρόοδος που δεν επιτεύχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν το λέει υπερβάλλοντας, όπως σημείωσε.

ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

ΠΑΡΑΝΟΜΗ επίσκεψη θα πραγματοποιήσει σήμερα στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του στην κυβέρνηση που προέκυψε στις τελευταίες εκλογές. Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνονται τα εξής:

Ο αξιότιμος Υπουργός μας θα πραγματοποιήσει στις 26 Νοεμβρίου 2015 στην (παράνομη) ‘’ΤΔΒΚ’’, την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό.  Ο αξιότιμος Υπουργός μας, με αφορμή την επίσκεψη αυτή, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον (παράνομο) ‘’Πρόεδρο’’ της (παράνομης) ‘’ΤΔΒΚ’’ Μουσταφά Ακιντζί, τον (παράνομο) ‘’Πρωθυπουργό’’ Ομέρ Καλιοντζού και την (παράνομη) ‘’Υπουργό’’ Εξωτερικών, Εμινέ Τσολάκ.

ΣΕΙΡΑ ΕΠΑΦΩΝ ΕΧΕΙ ΑΙΝΤΑ

ΟΙ διαπραγματεύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ ‘Άιντα με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΡΤΚ αναφέρει ότι στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, συζητήθηκαν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το Κυπριακό. Ο Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντα πραγματοποιεί σειρά επαφών με πολιτικούς κι άλλους παράγοντες στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: