Μία παραίτηση οδηγεί στη συμφωνία φυσικού αερίου της Noble με το Ισραήλ




Παραιτήθηκε την Κυριακή ο Υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, ανοίγοντας το δρόμο στην ισραηλινή Κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως για συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για το φυσικό αέριο της χώρας με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό Noble Energy, αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού.

“Ο Υπουργός (Aryeh) Deri ανακοίνωσε σε μένα την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Για να προχωρήσει η συμφωνία (φυσικού αερίου) το Υπουργείο θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα μου και θα δώσω το πράσινο φως”, τονίζει σε γραπτή δήλωση ο Πρωθυπουργός της Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Για σχεδόν ένα χρόνο δεν προχωρούσε η σημαντική συμφωνία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακάλυψε το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της αντίρρησης της αρμόδιας ισραηλινής αρχής Ανταγωνισμού, η οποία προειδοποίησε πως η συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει μονοπωλιακό καθεστώς για την Noble και τη συνέταιρο της, ισραηλινή Delek που κατέχουν τα δικαιώματα των κοιτασμάτων.

Στήριξη στην απόφαση της Αρχής έδινε ο παραιτηθείς Υπουργός Οικονομίας, ο οποίος αρνήθηκε να αγνοηθεί η απόφαση της Αρχής.

Ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος ασκεί και καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών, θα αναλάβει τώρα τον έλεγχο και του Υπουργείου Οικονομίας για να πιέσει προς την προώθηση της συμφωνίας Noble.

“Κάνουμε σήμερα ένα μεγάλο βήμα για την προώθηση (του φυσικού αερίου) στο κράτος του Ισραήλ. Το φυσικό αέριο είναι η νούμερο ένα μηχανή για την οικονομική ανάπτυξη του Ισραήλ τα επόμενα χρόνια”, τονίζει στην γραπτή του δήλωση ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.

Το Ισραήλ έχει προσπαθήσει να εξορύξει και να αναπτύξει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακάλυψε στα θαλάσσια οικόπεδα του, Ταμάρ και Λεβιάθαν, το 2009 και το 2010, αντίστοιχα.

Ενώ η εξόρυξη έχει ξεκινήσει στο Ταμάρ, το πολύ μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου, αυτό του Λεβιάθαν, έχει εμπλακεί σε σειρά γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: