Μεγάλη επίθεση Κούρδων κατά τζιχαντιστών, με αμερικανική υποστήριξη




Επίθεση των κουρδικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης Σιντζάρ, από το Ισλαμικό Κράτος, με αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, έχει ξεκινήσει στο Ιράκ, με σκοπό την αποκοπή της γραμμής συγκοινωνιών μεταξύ των ελεγχόμενων από τους τζιχαντιστές συριακών εδαφών και της Μοσούλης.

Σύμφωνα με την διοίκηση της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής, περίπου 7.500 μαχητές πεσμεργκά έχουν κυκλώσει από τρεις πλευρές την πόλη, η οποία αποτελεί σημαντικό επιμελητειακή βάση των τζιχαντιστών. Την επιχείρηση υποστηρίζουν στενά τα αεροσκάφη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Ήδη οι Κούρδοι έχουν καταλάβει το χωριό Γκαμπάρα, δυτικά του Σιντζάρ, αποκόπτοντας τον βασικό οδικό άξονα Συρίας-Ιράκ. Στο Σιντζάρ αμύνονται περίπου 700 τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων και πολλοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στο πλευρό των πεσμεργκά πολεμούν και μαχητές Γιαζίντι.

Η επιχείρηση, πέραν του καθαυτού στρατιωτικού του σκοπού, έχει και την πολιτική της παράμετρο, καθώς επιτρέπει στους Αμερικανούς να ανακτήσουν την πρωτοβουλία στον πόλεμο κατά του ΙΚ, μετά τη ρωσική επέμβαση. Σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο η εν λόγω επιχείρηση αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού καταστροφής της στρατιωτικής υποδομής του ΙΚ. Ήδη το ΙΚ πιέζεται στη βόρεια Συρία, ενώ οι δυνάμεις του έχουν σχεδόν περικυκλωθεί στο Ραμάντι, του Ιράκ και έχει χάσει τον έλεγχο στο βόρειο τμήμα της χώρας αυτής.

Σύμφωνα με τους Κούρδους, οι τζιχαντιστές έχουν οχυρωθεί στα κατεχόμενα εδάφη και αντιδρούν εξαπολύοντας επιθέσεις αυτοκτονίας. Οι Κούρδοι κινδυνεύουν και από τις εκατοντάδες υπονομεύσεις και νάρκες που έχουν τοποθετήσει οι τζιχαντιστές. Οι Αμερικανοί έχουν διαθέσει στους πεσμεργκά 40 οχήματα αντιναρκικής προστασίας MRAP, εκ των οποίων 15 διαθέτουν και μηχανισμό εκκαθάρισης ναρκοπεδίων.

Επίσης οι Κούρδοι έχουν εφοδιαστεί, από τη Γερμανία, με αντιαρματικούς πυραύλους Milan και 1.000 αντιαρματικούς εκτοξευτές ΑΤ4 από τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν υποσχεθεί να διαθέσουν επιπλέον αντιναρκικά οχήματα ελαφρά θωρακισμένα οχήματα Humvee. Επίσης στους Κούρδους έχει διατεθεί μεγάλος αριθμός ελαφρών όπλων, τυφεκίων, πολυβόλων και όλμων.

Πέραν της παραχώρησης οπλισμού ο Κούρδοι εκπαιδεύονται εντατικά από Αμερικανούς και Ευρωπαίους εκπαιδευτές. Σημαντικότατο ρόλο θα διαδραματίσει στην επιχείρηση και η αμερικανική αεροπορική υποστήριξη και ειδικά η χρήση αεροσκαφών εγγύς υποστήριξης Α-10.

New York Times

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: