Stop στη δόση, ανησυχία για τράπεζες, αναγνωρίζουν λίγη πρόοδο οι δανειστές




Χωρίς να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε, όπως αναμενόταν, η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα. Οι Ευρωπαίοι φέρονται να αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί, στέλντοντας όμως σαφές μήνυμα οτι τα χρονικα περιθώρια στενεύουν και αυτό που επείγει ιδιαίτερα είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η απόφαση για την εκταμίευση φέρεται να παραπέμπεται σε έκτακτο EuroWorking Group την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, με νεά καθοριστική ημερομηνία τις 15 Νοεμβρίου.

Στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης εστίασε ιδιαίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θέτοντας επίσης ως βασικό ζήτημα τη διακυβέρνηση των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε όλα τα μέτρα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανακεφαλαιοποίηση, είπε.

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι είμαστε στο 80% του δρόμου για τα προαπαιτούμενα και ότι θα πρέπει να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για τις κατασχέσης. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα των πλειστηριασμών και ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι αλλά και να δημιουργούν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν στις τράπεζες να αρχίσουν εκ νέου να δανείζουν.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μαξίμου: Έτοιμα τα 2 δισ. της δόσης και τα 10 δισ. για τράπεζες – Όχι ακόμα λένε οι δανειστές

Στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι. Με τη θέση αυτή δεν συμφωνούν οι δανειστές…

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, επιβεβαιώθηκε ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση μέσα στις επόμενες ημέρες, τα 2 δισ. ευρώ της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι διαψεύστηκαν όσοι ισχυρίζονταν τις προηγούμενες ημέρες, ότι η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Λίγο περισσότερο από δύο ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, στην οποία η Αθήνα. Το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο για την ελληνική πλευρά αφού οι δανειστές απαιτούν περισσότερα από την κυβέρνηση.

Η μάχη της ελληνικής πλευράς επικεντρώθηκε με σκοπό την άρση του αδιεξόδου έτσι ώστε να υπάρξει συναίνεση, μετά την άκαρπη τηλεδιάσκεψη του ΕuroWorking Group.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αν και σημείωσαν στις δηλώσεις τους την πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα μας, τόνισαν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν ώστε η Αθήνα να λάβει το «πράσινο φως» για τη δόση των 2 δισ. ευρώ – κάτι που δεν πρόκειται να γίνει σήμερα. Δεν παρέλειψαν δε να προειδοποιήσουν για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι η ανακεφαλαιοποίηση τους πρέπει να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο.

http://mignatiou.com/2015/11/simfonia-theli-i-gallia-sto-eurogroup-stirizi-tin-elliniki-plevra-gia-kokkina-dania/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: