Κύπρος: “Ας συμβάλει επιτέλους η Τουρκία στο έργο της ΔΕΑ”




Η Κυπριακή Δημοκρατία καλεί εκ νέου την Τουρκία να ανταποκριθεί στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμβάλλοντας με απτό τρόπο στο έργο της ΔΕΑ και παρέχοντας την αναγκαία συνδρομή για την ταχύτερη επίτευξη αποτελεσμάτων.
“Συγκεκριμένα, αναμένουμε από την Τουρκία να παράσχει πρόσβαση στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, σε αρχεία του τουρκικού στρατού, καθώς επίσης και να παράσχει πληροφορίες για σκόπιμες μετακινήσεις οστών από μαζικούς τάφους, όπως και πληροφορίες που αφορούν άλλους χώρους ταφής αγνοουμένων στα κατεχόμενα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας με την οποία γνωστοποιείται ότι η ΚΔ έχει προχωρήσει σε εισφορά ύψους 125 χιλιάδων ευρώ προς τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.

Η συνεισφορά αυτή, αναφέρεται, ανεβάζει τη συνολική οικονομική βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Επιτροπή στα 2 εκ. 410 χιλιάδες 700 ευρώ, από το 2005 μέχρι σήμερα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων και του δράματος που βιώνουν οι οικογένειες τους για τόσες δεκαετίες αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, η οποία διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται άοκνα καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το έργο της ΔΕΑ να καταστεί αποτελεσματικό και να τεθεί τέρμα στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: