Κοινή άσκηση SAR Γαλλίας-Κύπρου, στα κυπριακά ύδατα




Κοινή άσκηση έρευνας-διάσωσης, η τέταρτη μέσα στο 2015, θα πραγματοποιηθεί αύριο μεταξύ Κύπρου-Γαλλίας στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή Αεροναυτικών (Α/Ν) δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας.

Το σενάριο της άσκησης αφορά ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στην Λευκωσία η άσκηση θα περιλαμβάνει έρευνα – εντοπισμό και διάσωση ναυαγών από τη θάλασσα, αεροδιακομιδή τραυματιών – ασθενών καθώς και προσνηώσεις – απονηώσεις ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς επί της γαλλικής φρεγάτας “La Fayette” του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Α/Ν μέσων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας.

Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος Έρευνας – Διάσωσης σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά, επιβατηγά πλοία ή/και σε περιπτώσεις κινδύνου λόγω της μεταναστευτικής ροής προσφύγων από τη Μέση Ανατολή.

Α. Βικέτος, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: