Κυκλοφόρησε ο πολυτελής τόμος του Ιδρύματος Λάτση για τις «Μυκήνες»




«Αυτό που ήταν πολύ δύσκολο ήταν ότι έπρεπε να φτιάξουμε ένα μουσείο για τις πολύχρυσες Μυκήνες χωρίς χρυσάφι.

Βρήκαμε τον τρόπο να αναδείξουμε τα πολύ σημαντικά ευρήματά του, γιατί στην αρχαιολογία δεν παίζει ρόλο το υλικό, αλλά το μήνυμα που μεταφέρει κάθε αντικείμενο. Πιστεύω ότι αυτό έγινε πολύ σπουδαία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών».

Με αυτά τα λόγια η ‘Αλκηστη Παπαδημητρίου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και συγγραφέας του νέου τόμου του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση «Μυκήνες», έδωσε το στίγμα του μουσείου στο οποίο είναι αφιερωμένος, κατά την παρουσίασή του σήμερα στο κτίριο του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων. Παράλληλα, έδωσε, μέσα σε λίγη ώρα, σημαντικά στοιχεία για το μουσείο με τα μοναδικά εκθέματα, για τον περίφημο αρχαιολογικό χώρο και για τα μεγαλόπρεπα μνημεία του, όπως ο Ταφικός Κύκλος Α με τα χρυσά ευρήματα που κοσμούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και η εντυπωσιακή Πύλη των Λεόντων, οι Θολωτοί τάφοι του Ατρέα, της Κλυταιμνήστρας και άλλων και, φυσικά, του Κυκλώπειου Τείχους, «τα μεγαλιθικά μεγέθη των οποίων εισήγαγαν οι Μυκηναίοι από τους Χετταίους και αναπαρήγαγε ο μύθος των Κυκλώπων», όπως τόνισε η αρχαιολόγος.

Ο τόμος είναι η 17η κατά σειρά προσθήκη στο εκδοτικό πρόγραμμα «Ο Κύκλος των Μουσείων» που ξεκίνησε το Ίδρυμα Λάτση το 1997, με στόχο την προβολή του πλούτου του πολιτιστικού αποθέματος που διαθέτει η Ελλάδα. Η πολυτελής έκδοση προσφέρει μια συνολική αφήγηση της ιστορίας του τόπου που γέννησε έναν σπουδαίο πολιτισμό, από τα πρώτα σημάδια κατοίκησης, τις εποχές της ανάπτυξης και της ακμής, αλλά και τους δύσκολους αιώνες που ακολούθησαν.

Μέσα από τις συνολικά 328 σελίδες του και, κυρίως, μέσα από τις καταπληκτικές 482 φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη, οι αναγνώστες από κάθε μέρος της γης (λόγω της διαδικτυακής πρόσβασης στον τόμο από την ιστοσελίδα του ιδρύματος www.latsis-foundation.org ), έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα γνωστά ευρήματα που φιλοξενούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Κυρίως, όμως, να γνωρίσουν τα λιγότερο γνωστά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκηνών, από τα οποία ξετυλίγεται όχι μόνο η ιστορία των λαμπρών μνημείων της περιοχής, αλλά και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της περιόδου.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: