Ο Τσίπρας τα έβαλε με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για την αποτυχία της σύσκεψης




Έντονες επικρίσεις κατά της ΝΔ για την στάση της στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του, τονίζοντας, ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων. Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πεδίο σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα τρία μεγάλα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη, το προσφυγικό πρόβλημα, το ασφαλιστικό και την συνταγματική αναθεώρηση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει και στα τρία παρά τις ενστάσεις.

Για την προσφυγική κρίση, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών που αλλάζει τις ισορροπίες, ωστόσο σημείωσε ότι η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επέκρινε τη ΝΔ καθώς ο κ. Πλακιωτάκης τάχθηκε κατά των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης.

Η δήλωση του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:

«Η χώρα μας αποτελεί πεδίο σταθερότητας σε μια βαθιά αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που αλλάζει δεδομένα και ισορροπίες στην Ευρώπη.

Και οι ροές αυτές περνούν από τη χώρα μας.

Απαιτείται επομένως υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση.

Από όλο το πολιτικό σύστημα.

Δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα.

Αντιλαμβάνομαι ότι η ΝΔ βρίσκεται σε δομική και διαρκή κρίση και έχει να διαχειριστεί τις καθόλου εύκολες εσωκομματικές της διαδικασίες.

Το σέβομαι απόλυτα.

Ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει.

Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί θεσμικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς σήμερα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Το γεγονός ότι διαφοροποιήθηκε πλήρως στο ανακοινωθέν της Συνόδου των Πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ, τόσο στο θέμα του αναγκαίου διαλόγου για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όσο, όμως, και στα ζητήματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη δυνατότητα συνεννόησης, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Ιδιαίτερα, δε, όταν ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται στη σύσκεψη να διαφωνεί με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων στα νησιά που δέχονται τις ροές.

Παρόμοιες θέσεις δεν υπονομεύουν τη κυβέρνηση, υπονομεύουν τη διεθνή θέση της χώρας.

Σε ότι δε αφορά το ασφαλιστικό, είναι προφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική.

Αυτοί, που από το 2010 έως σήμερα, έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων.

Αυτοί που χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI.

Σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε έναν διάλογο συντεταγμένο.

Τους ζήτησα, τουλάχιστον, να συνταχθούν σε μια κοινή εθνική κόκκινη γραμμή, για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς περαιτέρω μειώσεις συντάξεων.

Αρνήθηκαν.

Ίσως πιστεύουν ότι έτσι αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης.

Αυτό είναι το αίσθημα ευθύνης τους.

Βάζουν τη κομματική τους επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων.

Θα διαψευστούν.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της, ώστε μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει -και έχουμε ψηφίσει άλλωστε από κοινού τον περασμένο Αύγουστο – να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό, χωρίς νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις .

Ο διάλογος θα διεξαχθεί συντεταγμένα, πρώτα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ακολούθως στη Βουλή.

Θα διεξαχθεί ούτως ή άλλως και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποια θα είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας.

Θα επιχειρήσει να επηρεάσει τη θέση των αδελφών της ευρωπαϊκών κομμάτων υπέρ των ελληνικών θέσεων ;

Ας το ελπίσουμε.

Τέλος σε ότι δε αφορά τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όλοι πλην ΝΔ συμφωνήσαμε να ανοίξουμε συντεταγμένα τις διαδικασίες, ακόμη και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, από αυτή τη Βουλή.

Η χώρα, σε αυτή τη κρίσιμη καμπή, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται εθνική συνοχή, λαϊκή ενότητα και πολιτική σταθερότητα.

Το στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκτηση της κυριαρχίας μας έναντι των δανειστών, θα πετύχει.

Ήδη οι συσχετισμοί αλλάζουν στην Ευρώπη.

Και σε μια Ευρώπη που αλλάζει η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με τη κοινωνία όρθια».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος (Κ) , μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδια για θέματα Τουρισμού Έλενα Κουντουρά (Δ) και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά (2ος Α). ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος (Κ) , μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδια για θέματα Τουρισμού Έλενα Κουντουρά (Δ) και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά (2ος Α). ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Για διαφωνίες από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε επιμέρους θέματα της σύσκεψης έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος

«Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών, έγινε ένας πολύ γόνιμος διάλογος για το μεταναστευτικό, την συνταγματική μεταρρύθμιση και το ασφαλιστικό» δήλωσε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Πάνος Καμμένος μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

«Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, τελικά με εξαίρεση την ΝΔ που φαίνεται να επικράτησαν οι υποψήφιοι από την ομάδα Σαμαρά και τον ΛΑ.Ο.Σ, οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσαμε σε σχέση με τα αιτήματα προς την ΕΕ, για το ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα θέμα διεθνές και όχι ελληνικό» πρόσθεσε.

Είπε ότι «ζητήσαμε την ενίσχυση εκ μέρους της ΕΕ της χώρας, την οικονομική ενίσχυση και ενίσχυση των μέσων για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, μετά τις νέες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Μ. Ανατολή».

«Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία, ζητήσαμε την εμπλοκή της Frontex, ως ευρωπαϊκής ακτοφυλακής» ανέφερε ο κ. Καμμένος προσθέτοντας «η διαμορφούμενη αυτή εθνική θέση θα βοηθήσει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό».

Στο θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο κ. Καμμένος είπε ότι «για πρώτη φορά συμφωνήσαμε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και παράλληλα αποφασίσαμε την αλλαγή από αυτή την Βουλή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, με διαφωνία σε αυτό το σημείο της ΝΔ».

«Στο ασφαλιστικό, δυστυχώς, είδαμε ότι η συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου οδήγησε πάλι στην διαφοροποίηση των δύο κομμάτων των πρώην εταίρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με την θέση όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών. Προτίμησαν να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τα ταμεία σε αδιέξοδο, τις πολιτικές του PSI, που στέρησε 14 δις ευρώ από τα ταμεία, την πολιτική που στέρησε 37,8 δις από τις τράπεζες, την πολιτική που κούρεψε τα ελληνικά ομόλογα κατά 192 δις, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των μικροομολογιούχων σε αντίθεση με την προστασία που παρείχαν σε συγκεκριμένους επενδυτές» ανέφερε.

Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι «παρότι η θέση που τελικά διαμορφώσαμε, μια θέση κοινής λογικής, ότι ζητάμε μια λύση που θα διασφαλίζει, πρώτον, την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και δεύτερον την μη περικοπή των συντάξεων, προτίμησε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μην συμφωνήσει σε κοινό ανακοινωθέν και να διαχωρίσει την θέση της».

«Πλέον θεωρώ ότι παράλληλα με την ομόφωνη απόφαση των υπολοίπων κομμάτων για των προστασία των συντάξεων και την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να προχωρήσει η διενέργεια έρευνας Εξεταστικής Επιτροπής για τα αποτελέσματα του PSI και την καταστροφή που επήλθε στα ασφαλιστικά ταμεία» είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν αποτελεί μέρος της ανακοίνωσης, αλλά διαχωρίζει απ’ ότι φαίνεται, τις πολιτικές δυνάμεις του χθες που διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, τις πολιτικές Βενιζέλου-Σαμαρά, από τα υπόλοιπα κόμματα».

«Η συμφωνία μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου της χώρας ενισχύει την εθνική θέση και όχι την κυβέρνηση, εθνική θέση που πλέον μπορεί ο Πρωθυπουργός της χώρας να διαπραγματευθεί με τους εταίρους μας» είπε ο κ. Καμμένος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι δεν υπήρξε πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση.

Τέλος, απάντησε ότι η κυβέρνηση «έχει πλέον εντολή από τους πολιτικούς αρχηγούς να προχωρήσει σε σχέση με το ασφαλιστικό σε λύση που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα των ταμείων χωρίς καμιά περικοπή στις συντάξεις».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: