Κατατέθηκαν ιδέες για περιουσιακό: Αναστασιάδης και Ακιντζί συζήτησαν κριτήρια




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στα θέματα των κριτηρίων για το περιουσιακό επικεντρώθηκε η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, στα πλαίσια της εντατικοποίησης των συζητήσεων στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατατέθηκαν διάφορες ιδέες και αντάλλαξαν απόψεις επί του περιουσιακού, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πρόοδος στο κεφάλαιο αυτό. Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες προς τους δυο διαπραγματευτές να επεξεργασθούν τις ιδέες που έχουν κατατεθεί και να επανέλθουν για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα. Είναι σαφές πως το περιουσιακό δεν προχωρεί καθώς υπάρχει διαφωνία στις βασικές αρχές και στα ζητήματα-κλειδί, που είναι το δικαίωμα του ιδιοκτήτη. Συγκεκριμένα δεν υπάρχει συμφωνία/ σύγκλιση ποιος έχει προτεραιότητα, ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή ο σημερινός χρήστης, δηλαδή ο σφετεριστής.

Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή εάν ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση στο περιουσιακό και ως εκ τούτου ούτε στο εδαφικό και στο ζήτημα των εποίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες δεν έγινε κατ΄ιδίαν συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί όπως συνηθίζεται. Ξεκίνησαν με σύνθεση έξι προσώπων, δηλαδή οι Αναστασιάδης, Ακιντζί, Μαυρογιάννης, Ναμί, Έσπεν Μπαρθ  Άιντα και Λίζα Μπάντεχαϊμ . Στη συνέχεια και πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση, που κράτησε περίπου δυόμισι ώρες,   παρακάθησαν στο ίδιο τραπέζι σε πλήρη σύνθεση οι διαπραγματευτικές ομάδες.

Αύριο Παρασκευή, όπως σημειώνουν  ενημερωμένες πηγές, θα συνεχισθεί η συζήτηση για τα θέματα της Διακυβέρνησης και της ιθαγένειας. Ουσιαστικά με δυο συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα και την Τετάρτη, ολοκληρώνεται ο κύκλος της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων που έχουν χαρακτηριστεί εντατικές. Στη συνέχεια θα γίνει μια αξιολόγηση των μέχρι σήμερα συζητήσεων από τα Ηνωμένα Έθνη για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Όπως δήλωσε χθες ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα μετά από τη συνάντηση μιάμισης ώρας με τον κ. Ακιντζί, παραμένει πιστός στην συμφωνία πως θα προβούν σε μια δήλωση στο τέλος του μήνα και αφού ολοκληρωθούν και οι έξι συναντήσεις των δύο ηγετών που θεωρούνται συνεδρίες (sessions) μιας μεγάλης συνάντησης. «Συμφωνήσαμε όλοι ότι θα σας μεταφέρουμε στο τέλος το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας». Είναι πολύ εποικοδομητική, συνέχισε, η ιδέα να γίνει μία μεγάλη συνάντηση, γιατί, αντί να πρέπει να προβαίνεις σε συγκεκριμένα συμπεράσματα μετά από κάθε συνάντηση, είπε και πρόσθεσε «θα το κάνουμε αυτό όταν έχουμε περισσότερα να πούμε».

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του επιστρέφοντας στο προεδρικό μέγαρο από τη συνάντηση με τον Ακιντζί  ανέφερε πως ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση ευχόμενος να συνεχίσει έτσι. Ερωτηθείς αν στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το περιουσιακό, απάντησε «ναι, αλλά συζητήθηκαν και παρεμφερή θέματα». Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Η συνάντηση θα γίνει με αίτημα του αξιωματούχου του ΟΗΕ, ο οποίος χθες είδε και τον Μουσταφά Ακιντζί.

ΕΠΑΙΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΝΤΑ: Τους δύο ηγέτες επαίνεσε ο κ. Άιντα για τη γρήγορη αντίδρασή τους στα δραματικά και επαίσχυντα – όπως είπε – γεγονότα που συνέβησαν την περασμένη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για σαφή και ισχυρή αντίδραση πρώτα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που καταδίκασε τους δράστες, και μετά την αντίδραση του Τ/κ ηγέτη. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Ακιντζί, επεσήμανε την κοινή δήλωση των δύο ηγετών για την καταδίκη της βίας και τη διαβεβαίωση ότι οι δράστες θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και ότι αυτό δεν θα εκτροχιάσει τη θετική διαδικασία για μια διευθέτηση στην Κύπρο.
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ: Ενωμένοι κατά του ρατσισμού και του μίσους – Αναστασιάδης και Ακιντζί καταδικάζουν τα επεισόδια κατά των Τ/Κ

ΚΟΙΝΗ ανακοίνωση καταδίκη των επεισοδίων σε βάρος των Τουρκοκυπρίων την περασμένη Δευτέρα στη Λευκωσία εξέδωσαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης τους και αμέσως μετά τα Ηνωμένα Έθνη δημοσιοποίησαν την κοινή δήλωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην κοινή δήλωσή τους καταδικάζουν τα επεισόδια της 16ης Νοεμβρίου 2015 εναντίον Τουρκοκυπρίων, και τάσσονται ενάντια στον ρατσισμό και το μίσος.

«Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί καταδικάζουν απερίφραστα τα επαίσχυντα περιστατικά που συνέβησαν στις 16 Νοεμβρίου 2015, κατά τη διάρκεια των οποίων Τουρκοκύπριοi έγιναν στόχος. Οι ηγέτες είναι ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και το μίσος, από οποιανδήποτε πηγή», αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο. Επίσης, «διαβεβαιώνουν από κοινού ότι τέτοιες άθλιες πράξεις θα διερευνηθούν διεξοδικά και δεν θα περάσουν ατιμώρητες».

«Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι οποιαδήποτε ζημιά προκλήθηκε στη διάρκεια αυτών των περιστατικών θα αποκατασταθεί και ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή τη δήλωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. Προσθέτει ότι «οι δύο ηγέτες δεν θα επιτρέψουν τέτοια απαράδεκτα περιστατικά να θέσουν σε κίνδυνο με οποιονδήποτε τρόπο τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα την ώρα που καταβάλλουν ειλικρινείς προσπάθειες να βρουν λύση στο Κυπριακό».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: