Ιστορίες μέσα από το καλάθι» με την πένα του Σωτ. Θεολογίδη




Το μπάσκετ στην Ελλάδα δεν ξεκίνησε το 1987 με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την εθνική ανδρών στο Ευρωμπάσκετ! Ο έγκριτος παλαίμαχος δημοσιογράφος, Σωτήρης Θεολογίδης, χρειάστηκε περί τα τρία χρόνια για να ερευνήσει και να συγγράψει το πως, πότε και γιατί ήρθε το μπάσκετ στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην περίοδο 1926-1940.

Σήμερα, παρουσίασε το αποτέλεσμα της δουλειάς του, το βιβλίο του, με τίτλο «Ιστορίες μέσα από το καλάθι», στο «σπίτι» των δημοσιογράφων της Αθήνας, στο κτήριο της οδού Ακαδημίας 20, όπου στεγάζεται η «ΕΣΗΕΑ». Με συναρπαστική αφήγηση, ο συγγραφέας αναφέρεται στο ρόλο που έπαιξε η χριστιανική αδελφότητα νέων ως παράρτημα του YMCA, αλλά και άλλα πνευματικά ιδρύματα από άλλες χώρες στη διάδοση του αθλήματος, καθώς και στις κοινωνικές διεργασίες που οδήγησαν σε αυτή. Ο αναγνώστης δεν θα ενημερωθεί μόνο για την αθλητική ιστορία, αλλά στις σελίδες του βιβλίου θα βρει μια μίξη πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας παράλληλα. Η έρευνα και η αναφορά του Σωτήρη Θεολογίδη δεν περιορίζονται στο μπάσκετ. Η γέννηση των ομαδικών αθλημάτων, η αγωνιστική δράση ιστορικών συλλόγων σε Θεσσαλονίκη (ΧΑΝΘ) και Αθήνα, τα πανελλήνια πρωταθλήματα μπάσκετ και βόλεϊ, οι αγώνες της εθνικής ομάδας παρουσιάζονται μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό υπό το πρίσμα των διεθνών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

«Με συγκινούν οι άνθρωποι που θαύμασα μέσα στα γήπεδα. Ξεκίνησα να καταγράψω την περίοδο τη δική μας,» σχολίασε συγκινημένος που στην παρουσίαση του βιβλίου του βρέθηκαν τόσοι φίλοι από τη διαδρομή του στη δημοσιογραφία ο συγγραφέας. Θυμήθηκε την εποχή που το μπάσκετ καταλάμβανε ένα μονόστηλο στις ελληνικές αθλητικές εφημερίδες, ενώ όσοι μίλησαν για εκείνον στο πάνελ τόνισαν τη συνεισφορά που είχε ο ίδιος ξεκινώντας από την ημερήσια απογευματινή εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» στο να αυξηθεί ο χώρος για τις ειδήσεις μπάσκετ. «Το 1979 ο Γιαννάκης μας είχε δώσει τις πρώτες νίκες, όμως και αρχίσαμε να δρέπουμε τους καρπούς των κόπων μας… αισθανόμουν πως όλα πήγαιναν καλά,» εξήγησε, ενώ θυμήθηκε: «Εγραψα αυστηρή κριτική για τον Γκάλη… τι είπα; Είπα ότι θα μπορούσε να δώσει μερικές περισσότερες πάσες, αλλά όλοι έλεγαν τότε ότι ήταν πολύ αυστηρή κριτική».

Ο αρχηγός της εθνικής ανδρών του 1987 και Ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής που χάρισε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα το 2005, Παναγιώτης Γιαννάκης, ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους του μπάσκετ που βρέθηκαν σήμερα στην παρουσίαση του βιβλίου του Σωτήρη Θεολογίδη. Για το συγγραφικό και ερευνητικό έργο του Θεολογίδη μίλησαν ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος του ΣΠΑΚΕ Νίκος Μπαμπανικολός, ο υπεύθυνος του μουσείου της ΧΑΝΘ Γιώργος Μπουσβάρος και ο πρώην Ομοσπονδιακός προπονητής Νίκος Κεραμέας. Το «παρών» έδωσαν οι προπονητές Μιχάλης Κυρίτσης, Σωκράτης Ηλιάδης, Λουκάς Παπαϊωάννου, Μανώλης Περρής και ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΚΑ κ. Ζερβουδάκης ανάμεσα σε άλλους.

Ο παλαίμαχος διεθνής καλαθοσφαιριστής και νυν πρόεδρος του ΣΠΑΚΕ, Νίκος Μπαμπανικολός σχολίασε μεταξύ άλλων: «Ο Σωτήρης θεολογίδης αγαπά πολύ το αντικείμενο της έρευνάς του. Ο τρόπος της συγγραφής είναι τέτοιος που δεν σου δίνει το δικαίωμα να σταματήσεις. Πολλοί νομίζουν ότι το μπάσκετ στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1987. Δεν είναι έτσι. Θα σας πω τα λεγόμενα των Αμερικανών της εποχής μας: «Εμείς βρήκαμε το μπάσκετ, για εσάς είναι φτιαγμένο” μας έλεγαν. Οι επιτυχίες άργησαν να έρθουν… εμείς παίζαμε σε ανοιχτά γήπεδα, έπρεπε να έχουμε ρωτήσει τη μετεωρολογική υπηρεσία τι είδους αέρα θα φυσά για να υπολογίσουμε πως θα μπει το σουτ μας».

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, τόνισε: «Μέσα από αυτή τη δουλειά του Σωτήρη Θεολογίδη φαίνεται πως ένας δημοσιογράφος χρειάζεται πολυμέρεια, και πως ένας αθλητικός συντάκτης μπορεί να κάνει επιστημονική και ακαδημαϊκή έρευνα. Εδώ μιλάμε για ένα επιστημονικό έργο, με ακαδημαϊκές διαστάσεις, και μία πρωτογενή έρευνα».

Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής, Νίκος Κεραμέας: «Ο πρώτος που αφιέρωσε πολύ χώρο στο μπάσκετ στην εφημερίδα “Θεσσαλονίκη” ήταν ο Σωτήρης. Ο Σωτήρης ήταν ο πρώτος που αφιέρωνε σαλόνι στον Άρη εκείνης της εποχής».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: