Δύο γυναίκες νεκρές, 4 τραυματίες, σε Λευκάδα, σοβαρές ζημιές σε Ιθάκη, Κεφαλονία, από τον σεισμό




Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στη Λευκάδα, γύρω στις 09:15. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,1 βαθμοί Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 11 μετασεισμοί.

Ο εστιακός χώρος εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα της Λευκάδας στον υποθαλάσσιο χώρο, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλη έκταση της δυτικής Ελλάδας, μέχρι τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα. Ο σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους, οι οποίοι έχουν βγει από τα σπίτια τους. Ο δήμαρχος Λευκάδας Κων. Δρακονταειδής ανέφερε, πως δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, όμως κάτοικοι που επικοινώνησαν με το MEGA μίλησαν για μεγάλες καταστροφές. Ανάλογες δηλώσεις με τον δήμαρχο έγιναν και από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτο.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές είναι οι ζημιές στο χωριό Αθάνι της Λευκάδας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπου κάτοικοι αναφέρουν σπίτια που έχουν καταρρεύσει, ενώ φαίνεται πως τουλάχιστον μία γυναίκα είναι καταπλακωμένη μέσα στο σπίτι της. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως έχει υποστεί σοβαρές ζημιές η εκκλησία του χωριού.

Μία 60χρονη, στην Πόντη Βασιλικής, είναι θύμα του σεισμού 6,1 ρίχτερ στη Λευκάδα. Η γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βρίσκεται η Ιθάκη. Το μικρό νησί του Ιονίου μετρά τις πληγές του από τον σεισμό που έζησε νωρίς το πρωί, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα. Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει κοπεί σε πολλά σημεία, λόγω των πολλαπλών κατολισθήσεων.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Διονύσης Στανίτσας, ο κόσμος είναι αυτή τη στιγμή στον δρόμο. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι αμέτρητες, ενώ μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα βράχια που έχουν κλείσει το οδικό δίκτυο του νησιού.

«Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα» πρόσθεσε ο δήμαρχος.Την ίδια ώρα κλιμάκιο της πυροσβεστικής βρίσκεται στην Ιθάκη προκειμένου να βοηθήσει τις ενέργειες του δήμου. «Όλη η υπηρεσία είναι σε επιφυλακή» δήλωσε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος.

Δέκα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στο χωριό Ερισσό, στη βόρεια Κεφαλονιά, μετά το μεγάλο σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας στην Λευκάδα. Ακόμα στο Ληξούρι, δύο κτίρια που είχαν κριθεί ακατάλληλα στους μεγάλους σεισμούς του 2014 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αρκετά κτίρια που ήταν «ταλαιπωρημένα» από τους προηγούμενους σεισμούς εμφάνισαν ζημιές

Όπως σημείωσε «αυτή την ώρα μεταβαίνουν στη Λευκάδα και ο διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, αρχιπύραρχος Ιωάννης Φωστιέρης, άνδρες της 5ης και της 6ης ΕΜΑΚ, ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος, ενώ μεταφέρεται ειδικό όχημα με διασωστικό εξοπλισμό, ειδικών χρήσεων με ρυθμιζόμενα μεταλλικά υποστυλώματα, μηχανήματα κοπής πετρωμάτων, βαρούλκο ανέλκυσης φορτίων, αναπνευστικές συσκευές, γαιόφωνα και κάμερες εντοπισμού εγκλωβισμένων».

«Είμαστε σε ετοιμότητα» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργακόπουλος

Την πληροφορία, για ένα ακόμα θύμα από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα, επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος. Πρόκειται για μια γυναίκα στο χωριό Αθάνι.

Ψυχραιμία συνιστά σε όλους τους κατοίκους του Ιονίου ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος. Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, μέχρι αυτή την ώρα έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές σε παλιές οικοδομές και κτίρια, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο, κυρίως νότια της Λευκάδας. «Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται» πρόσθεσε.

Επίσης, στο νοσοκομείο του νησιού έχουν μεταφερθεί ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.

Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.

Ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στο λιμάνι αλλά και το γυμνάσιο της Βασιλικής, στο νότιο ακρωτήριο της Λευκάδας, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν εικόνα για την έκταση των προβλημάτων. Αναφορές στην Βασιλική αναφέρουν επίσης πως μια γυναίκα τραυματίστηκε όταν έπεσε πάνω της τμήμα τοίχου.

Μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι “ουσιαστικά είναι μια δόνηση η οποία αποτελεί συνέχεια των σεισμών της Κεφαλονιάς. Εντάσσεται δηλαδή στο βόρειο άκρο του ρήγματος της Κεφαλονίας”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θεόδωρος Χαλικιάς, δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι η αίσθηση του σεισμού ήταν πολύ μεγαλύτερη “γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, 5 χιλιόμετρα, και ήταν και κοντά” στο νησί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “οι κολώνες της ΔΕΗ ενώνονταν η μία με την άλλη”.

Από τις πρώτες πληροφορίες που είχε, όπως είπε, δεν υπήρχαν αναφορές για ζημιές, ωστόσο δόθηκε εντολή να ελεγθούν το οδικό δίκτυο και τα δημόσια κτίρια, ενώ σε ό,τι αφορά τα σχολεία, για προληπτικούς λόγους, απομακρύνθηκαν οι μαθητές που ήταν εκεί για την γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με την πρόκληση ζημιών, σημειώνοντας πως στην Κεφαλονιά δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και ότι αναμένεται ενημέρωση για το εάν έχουν υποστεί ζημιές στη Λευκάδα, ειδικά στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν σύγχρονα ακίνητα.

MEGA, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: