Υπάλληλοι της ΕΕ “έδωσαν” τη VW στους Αμερικανούς: Από το 2011 γνώριζε η Κομισιόν




Υπάλληλοι της ΕΕ αποκάλυψαν στους Αμερικανούς τα σχετικά με το παράνομο λογισμικό της Volkswagen , υποστηρίζει η επικεφαλής της υπηρεσίας περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας CARB.

“Διοικητικοί υπάλληλοι της ΕΕ ενημέρωσαν την αμερικανική περιβαλλοντική οργάνωση ICCT για την ενδεχόμενη παραποίηση των αποτελεσμάτων από τους ελέγχους για την εκπομπή οξειδίου του αζώτου” (NΟx), είπε η Μαίρη Νίκολς στη γερμανική οικονομική επιθεώρηση WirtschaftsWoche.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ενήμερη από το 2011 για τη “χειραγώγηση” των εκπομπών καυσαερίων από πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες. Μια εταιρεία είχε ενημερώσει για το θέμα τις υπηρεσίες του τότε Επιτρόπου Βιομηχανίας, του Ιταλού Αντόνιο Ταγιάνι.

Οι υπάλληλοι που γνώριζαν το θέμα ήταν “τόσο εκνευρισμένοι με την αδράνεια της Επιτροπής” που στράφηκαν στην ICCT.
Με τη μεσολάβηση αυτής της περιβαλλοντικής οργάνωσης ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές για την υπόθεση του λογισμικού που παραποιούσε τα αποτελέσματα των ελέγχων των εκπομπών καυσαερίων.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η Volkswagen παραδέχτηκε ότι είχε εξοπλίσει 11 εκατομμύρια οχήματα με αυτό το λογισμικό. Επί χρόνια, τα αυτοκίνητα αυτά εξέπεμπαν στην ατμόσφαιρα μεγαλύτερη ποσότητα οξειδίου του αζώτου απ’ όση προβλεπόταν από τις τεχνικές προδιαγραφές.

“Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, αυτό σημαίνει ότι ο πρώην και η νυν Επίτροποι Βιομηχανίας, ο Αντόνιο Ταγιάνι και η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, συγκάλυπταν τα γεγονότα και ψεύδονταν εν γνώσει τους ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, τόνισαν σε ανακοίνωσή τους δύο Γάλλοι ευρωβουλευτές των Πρασίνων, ο Γιανίκ Ζαντό και η Καριμά Ντελί.

Τον Οκτώβριο οι πωλήσεις των αυτοκινήτων Volkswagen παρουσίασαν μείωση 5,3%, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, κάτι που εξηγείται εν μέρει από το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Οι παραδόσεις οχημάτων έπεσαν στις 490.000, από 517.400 τον Οκτώβριο του 2014. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στις αγορές της Βραζιλίας και της Ρωσίας ενώ στη Δυτική Ευρώπη οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,3%.

“Η VW είναι αντιμέτωπη με τις προκλήσεις των καιρών. Όχι μόνο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα των ντιζελοκινητήρων και του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και την τεταμένη κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές”, υποστήριξε ο διευθυντής πωλήσεων του ομίλου Γιούργκεν Στάκμαν.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: