“Είχαμε ενημερώσει τη Γαλλία για έναν από τους τρομοκράτες”, υποστηρίζει η Τουρκία




Η τουρκική αστυνομία “πληροφόρησε τη γαλλική αστυνομία, δύο φορές, τον Δεκέμβριο 2014 και τον Ιούνιο 2015” για την υπόθεση του Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφάι, ενός από τους δράστες της σφαγής στο Μπατακλάν, Τούρκος αξιωματούχος.

“Ωστόσο δεν λάβαμε ποτέ απάντηση από τη Γαλλία για το θέμα αυτό”, συνέχισε. Τον Οκτώβριο 2014, η Τουρκία έλαβε αίτημα από τη Γαλλία για να χορηγήσει πληροφορίες σχετικά με τέσσερις ύποπτους τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβανόταν ο Μοστεφάι. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές έκαναν έρευνα γι΄αυτόν, διότι συνδεόταν με την ομάδα των τεσσάρων που ενδιέφερε τις γαλλικές αρχές.

Γεννημένος σε παρισινό προάστιο, ο Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφάι συμμετείχε στην αιματηρή σύλληψη ομήρων του Μπατακλάν πριν ανατιναχθεί. Ταυτοποιήθηκε από το αποτύπωμά του που βρέθηκε σε ένα δάκτυλο στο χώρο της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Μολέν, τον εισαγγελέα του Παρισιού, έχει καταδικαστεί επανειλημμένως για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου και καταγραφεί για τη στροφή του στον ισλαμικό εξτρεμισμό από το 2010, όμως δεν περιελήφθη ποτέ σε έρευνα περί τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο ύποπτος είχε εισέλθει στο τουρκικό έδαφος το 2013 από την Αδριανούπολη, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. “Δεν έχουμε κανένα ίχνος για έξοδό του από τη χώρα”, είπε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι γαλλικές αρχές δεν ζήτησαν καμία πληροφορία για την περίπτωση του Μοστεφάι παρά μετά το κύμα των επιθέσεων στο Παρίσι.

“Μόνο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι οι τουρκικές αρχές έλαβαν αίτημα για την παροχή πληροφοριών για το θέμα του Μοστεφάι”, αποκάλυψε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Μπελέκ, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: