Προειδοποίηση: Πόλεμο στα Βαλκάνια μπορεί να προκαλέσει η μεταναστευτική κρίση




Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη απειλεί να οδηγήσει στην ανάφλεξη των συγκρούσεων μεταξύ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ.

«Εάν η μεταναστευτική κρίση δεν τεθεί υπό επαρκή έλεγχο, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ελλοχεύει η πιθανότητα συγκρούσεων μεταξύ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Τσεράρ σε συνέντευξη Τύπου.

«Ενδεχομένως μια μικρής κλίμακας σύγκρουση μπορεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη αντίδραση, εξαιτίας της πρόσφατης ιστορίας (της περιοχής) και γι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να επιλύσουμε αυτή την κρίση ενιαία, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να δώσει λύση μόνη της σε αυτό το πρόβλημα», τόνισε.

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

Διπλάσια παιδιά-πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη φέτος, σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με τη UNICEF

Ο αριθμός των παιδιών που ζητούν άσυλο σε χώρες της Ευρώπης σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, καθώς ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες, ανακοίνωσε σήμερα το παράρτημα της UNICEF στη Βρετανία.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, περίπου 190.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη, ενώ πέρσι, το αντίστοιχο διάστημα, ο αριθμός των ανηλίκων αιτούντων άσυλο έφτασε τις 98.000, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τα οποία επικαλείται η UNICEF. Συνολικά, στο εννεάμηνο αυτό, 715.000 άνθρωποι αιτήθηκαν άσυλο στην Ευρώπη, από 378.000 το 2014.

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, 10.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι ή παιδιά που είχαν χωριστεί από τους γονείς τους, έφτασαν στην Ιταλία και τη Μάλτα. “Από όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τα ασυνόδευτα παιδιά είναι η πιο ευπαθής ομάδα καθώς μπορεί να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης”, τόνισε η UNICEF.

Πολλά από τα 190.000 παιδιά προέρχονται από τη Συρία ή από γειτονικές χώρες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες. Στις περιοχές αυτές η παιδική εργασία και οι γάμοι παιδιών έχουν επίσης αυξηθεί από τις αρχές του έτους.

Στη Συρία, ένα στα πέντε παιδιά είναι αναγκασμένο να διασχίζει γραμμές μετώπου για να δώσει εξετάσεις στο σχολείο του.

Τα στοιχεία για την Ευρώπη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, προειδοποίησε η UNICEF. Το 2014, πάνω από τους μισούς πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο ήταν τα παιδιά. Ένα στα δέκα παιδιά —δηλαδή περίπου 230 εκατομμύρια— μεγαλώνει σε εμπόλεμες περιοχές.

“Παιδιά σκοτώνονται ενώ παρακολουθούν το μάθημα στο σχολείο τους, ενώ αναρρώνουν σε νοσοκομεία ή ενώ κοιμούνται στο κρεβάτι τους. Πολλά έχουν ορφανέψει, έχουν στρατολογηθεί βιαίως, έχουν απαχθεί, βιαστεί και κακοποιηθεί” είπε η αναπληρώτρια διευθύντρια της UNICEF Βρετανίας, Λίλι Καπριάνι. “Η προστασία των παιδιών από τη βία σώζει ζωές, όπως ακριβώς και η παροχή νερού, στέγης και φαρμάκων, όμως δεν της δίνεται προτεραιότητα. Αυτό πρέπει να αλλάξει”, τόνισε.

Thomson Reuters Foundation, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λονδίνο, United Kingdom

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: